Belgen naar Tsjaad

Het kernkabinet van de regering Verhofstadt heeft vandaag beslist om deel te nemen aan de Europese vredesmissie in het oosten van Tsjaad. België stuurt zo’n 80 à 100 militairen naar het gebied.
De Europese vredesmacht moet verhinderen dat zo’n 230.000 vluchtelingen uit de Soedanese provincie Darfur worden aangevallen door milities uit Soedan. De Europese missie zal ongeveer 3000 man tellen, geflankeerd door een politiemacht van ongeveer duizend man.
In verband met de snelle groei in de richting van een Europees leger publiceerde MO* net een uitgebreid dossier.
Behalve met honger en ondervoeding hebben de Soedanese vluchtelingen te maken met strooptochten van Janjaweed-milities die beschuldigd worden van genocide met steun van overheidstroepen. De veiligheidssituatie verslechterde nog meer als gevolg van berovingen en etnische spanningen binnen Tsjaad.

Verkenner


De Belgische minister van Defensie André Flahaut stuurde vorige week al een verkenner naar Tsjaad om een rapport op te stellen over de Belgische bijdrage aan de europese vredesmissie.
Over de VN-vredesmacht in Darfur is nog geen beslissing genomen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil 26.000 soldaten naar de Afrikaanse regio sturen om de vrede te herstellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.