België bereid om Burundese verkiezingen van 2010 te financieren

Dinsdag heeft België zich geëngageerd om de Burundese verkiezingen van 2010 mede te financieren. Een fonds, dat verschillende geldschieters toelaat financiële bijdragen te leveren, zou hiertoe zijn opgericht.
De Belgische ontwikkelingssamenwerking wil met dit gebaar de jonge Afrikaanse democratie, dat tevens een belangrijk partnerland is, een duwtje in de rug geven. Burundi, dat net vijftien jaar burgeroorlog tussen Hutu-rebellen en het leger achter de rug heeft, werd lang overheerst door de Tutsi-minderheid. Sedert 1993 vielen onder deze bevolkingsgroep meer dan 300.000 doden. In 2005 werd, na een lange politieke overgangsperiode, de voormalige Hutu-leider Pierre Nkurunziza tot eerste president van het Centraal-Afrikaanse land verkozen. Zijn ambstermijn eindigt in 2010.

Belgische steun


Minister van ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, meent dat politieke stabiliteit en een transparant verloop van de verkiezingen in 2010 het Belgische vertrouwen zal versterken om het partnerschap te verlengen ten gunste van de Burundese bevolking.
Volgens rtbf zou voor deze financiering reeds een fonds zijn opgericht. Dit werd niet bevestigd door het kabinet van ontwikkelingssamenwerking. “Aan een ‘trust fund’ of ‘basket fund’ wordt nog gewerkt”, zo deelde het kabinet van minister Michel telefonisch mee aan MO.
In de loop van de voorbij drie jaar maakte België reeds 75 miljoen euro vrij voor hulp aan Burundi op uiteenlopende domeinen.

Veiligstellen van de politieke stabiliteit


De laatste actieve rebellenbeweging in Burundi, de Forces Nationales de Libération (FNL), heeft de gewapende strijd intussen afgezworen en heeft, in overeenstemming met de grondwet, begin januari elke etnische verwijzing uit haar naam geweerd. Hiermee willen ze hun steun betuigen aan het vredesakkoord dat ze samen met de regering ondertekenden.
De nieuwe verkiezingen zijn voorzien voor volgend jaar. Maar of deze ook daadwerkelijk zullen plaatsvinden, daar wordt nog over gespeculeerd. In Bujumbura doen geruchten de ronde over de verspreiding van wapens in het land. In dat geval vrezen waarnemers een heropleving van de etnische tegenstellingen.

Niet onvoorwaardelijk


Aan de financiële hulp zijn echter voorwaarden verbonden. Zo vraagt België garantie dat de leden van de onafhankelijk gemengde kiescommissie (CEMI) ook op een onafhankelijke manier worden geselecteerd.
Minister Michel heeft de Burundese overheid overigens om de vrijlating gevraagd van drie personen die willekeurig worden vastgehouden. Het zou gaan om Alexis Sinduhije, voormalig journalist en voorzitter van de oppositiepartij Mouvement pour la Sécurité et la Démocratie (MSD). Hij werd aangehouden op 3 november laatstleden en wordt nu vervolgd wegens het beledigen van het staatshoofd. Ook de directeur van het online-persagentschap Net Press, Jean-Claude Kavumbagu en de vakbondsleider Juvénal Rubudura worden vastgehouden.
Tenslotte pleitte de minister ook voor een verderzetting van de inspanningen voor de pacificatie van de regio en voor de ontwikkeling van een actieve regionale diplomatie. Deze laatste zou kunnen plaatsvinden binnen het kader van de Economische Gemeenschap van de Landen van de Grote Meren (CEPGL).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.