België krijgt diplomatieke vertegenwoordiging in Albanië

België gaat in september een consulaire vertegenwoordiging openen in Albanië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in Tirana aangekondigd na een bilateraal onderhoud met zijn Albanese collega Luzlim Basha.
  • Kristof Clerix De Gucht en Basha spraken met elkaar in het Nederlands, aangezien Basha nog in Nederland heeft gestudeerd. Kristof Clerix
Met een delegatie van Belgische zakenmensen reisde minister De Gucht woensdagavond af naar Albanië. Bedoeling van het bezoek was de bilaterale relaties te verstevigen en Belgische bedrijven warm te maken voor investeringen in het op een na armste land van Europa. Op het programma van de missie stonden ontmoetingen met de Albanese ministers van Buitenlandse Zaken, Economie, Justitie en met de eerste minister Sali Berisha.
‘België is altijd voorstander geweest van de uitbreiding van de Europese Unie richting Westelijke Balkan’, sprak De Gucht de verzamelde Albanese pers toe na de ontmoeting met Basha. ‘We geloven dat de toekomst van Albanië in de Europese Unie ligt.’ De Gucht noemde de bilaterale relaties tussen België en het Balkanland ‘uitstekend’ en kondigde aan die nog te willen ‘verstevigen’ door in september een consul en een diplomatieke chargé d’affairs in Tirana te installeren.
Opmerkelijk: De Gucht en Basha spraken met elkaar in het Nederlands, aangezien Basha nog in Nederland heeft gestudeerd. ‘Eindelijk een buitenlandse collega die mijn naam correct uitspreekt’, grapte De Gucht.

Armoede bestrijden


Net als De Gucht hadden ook Belgische zakenmensen uit de meest uiteenlopende sectoren (drinkwateronderzoek, design-schouwen, gsm-blokkeersystemen voor gevangenissen, protectiesystemen, energie en immobiliën) een gesprek met de Albanese minister van Economie, Genc Ruli. Die benadrukte het belang van buitenlandse investeringen voor de strijd tegen armoede in het land. Hij riep de Belgische zakenwereld op investeringen te doen in de Albanese energie- en  grondstoffensector, het toerisme en de industrie.
Om buitenlandse investeerders aan te trekken, voorziet Albanië nieuwe industrieparken en maakt het werk van een belastinghervorming –met ondermeer een vlaktaks van tien procent. Italiaanse en Griekse bedrijven investeren al langer in Albanië, recent is volgens Genc Ruli ook de interesse van Duitse en Turkse bedrijven vergroot.

Corruptie


Minister De Gucht woonde in Tirana ook een economisch forum bij, het Forum Crans Montana. Hij gaf een toespraak over het euroatlantisch perspectief van Albanië, en over de economische ontwikkelingen in het land.
Begin mei kreeg de Albanese premier Sali Berisha in Brussel te horen dat zijn land meer hervormingen moet doorvoeren als het lid wil worden van de Europese Unie. José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, noemde het te vroeg om al een datum te prikken waarop de onderhandelingen over toetreding kunnen beginnen. Met name de strijd tegen corruptie vormt een aandachtspunt waar Albanië eerst nog werk van moet maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur