België ratificeert Conventie Clustermunitie

België heeft als 26ste land de Conventie inzake Clustermunitie gisternacht (22 december) geratificeerd bij de Verenigde Naties in New York.
België was in 2006 het eerste land ter wereld dat de productie, de transfer, het opslaan en het gebruik van clustermunitie verbood, evenals de financiering ervan. Op een ogenblik dat niemand een verbod mogelijk achtte, gaven Belgische parlementsleden aan de wereld het signaal dat het wel kon.

Internationaal proces


Daarop nam Noorwegen het initiatief voor een internationaal proces, dat zou leiden tot de Conventie inzake Clustermunitie. Meer dan honderd landen keurden de Conventie in mei 2009 goed.
Nadat het Vlaamse, het Waalse, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest evenals Senaat en Kamer de Conventie goedkeurden en de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie evenals de Koning tekenden, werd de ratificatie een feit.

Verbod promoten


Handicap International roept de Belgische regering op het verbod wereldwijd te promoten bij landen die tot nu toe niet ondertekenden. Pas zes maanden nadat dertig landen het verdrag ratificeren, treedt het pas in werking.
Wanneer het verdrag in werking treedt, moeten de landen het verbod op clustermunitie naleven en zich inzetten om stocks te ruimen, niet-ontplofte clustermunitie in besmette gebieden te vernietigen en slachtoffers te steunen.

Miljarden eenheden submunitie


Meer dan tachtig landen hebben stocks met miljarden eenheden submunitie. Daarenboven gebruikten vijftien landen clustermunitie in meer dan 30 landen en gebieden over de hele wereld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.