België scoorde op ESF met wetsvoorstel Tobintaks

Bewondering voor het wetsontwerp voor een Tobintaks, input in debatten over Europa en het dienstenakkoord van de Wereldhandelsorganisatie (GATS), diverse plenaire sprekers, opvallend veel volk van de christelijke vakbond ACV. De inbreng van de 700-koppige Belgische delegatie op het Europees Sociaal Forum was behoorlijk, hoewel het aantal deelnemers uit de Vlaamse ngo-sector beter kon. Velen hopen dat de dynamiek nog wat meer overwaait naar België en het Sociaal Forum hier.



Verspreid over de 4 locaties in Parijs en omgeving hebben ze elkaar niet zoveel gezien, maar in het totaal waren er naar schatting zo’n 700 Belgen op het tweede Europees Sociaal Forum vorige week. De christelijke vakbond ACV was alleen al goed voor ongeveer de helft van dat aantal: zo’n 35 vaste medewerkers en 400 à 500 overwegend Vlaamse militanten zakten af naar Frankrijk. Nationaal secretaris Maddy Geerts was een van de officiële sprekers in de plenaire conferenties, net als voorzitter van het socialistische ABVV Mia De Vits. De grote ACV-afvaardiging was niet zozeer bedoeld als statement – het ACV maakte volgens Geerts al eerder duidelijk dat het wil deelnemen aan het debat van de beweging en zelfs een voortrekkersrol speelt. Geerts: “Dit was een kans voor jonge mensen en bedrijfsmilitanten om zich iets voor te stellen bij de andersglobalistische beweging en te zien hoe zo’n forum op Europees niveau werkt.”

Naast het ACV kwamen de grootste Belgische delegaties vooral uit het Franstalige landsgedeelte. Vooral de Vlaamse niet-gouvernementele organisaties waren ondervertegenwoordigd. “Ik denk dat iedereen druk bezig is met de voorbereiding van de campagnes van volgend jaar”, zei Koen Stuyck van de koepelorganisatie 11.11.11, die wel een 15-tal mensen stuurde. Het is een kwestie van een halfvol of een halfleeg glas”, vindt Frank Slegers, de Belg die de voorbereiding van het ESF het nauwst heeft gevolgd en lid is van het Europees netwerk Euromarsen. “Na landen als Spanje, Italië en Duitsland leverden we een van de grootste afvaardigingen, maar als je bedenkt hoe dichtbij Parijs is, vind ik de opkomst toch relatief zwak, vooral uit Vlaanderen.”

Van de Belgische partijen stuurden zowel de Parti Socialiste als Ecolo leden naar Parijs; PS-voorman Elio Di Rupo was een van de officiële sprekers. Aan Vlaamse zijde hadden noch Groen! (het voormalige Agalev) noch het socialistische SP.A een officiële afvaardiging. “We hadden zaterdag ons congres – normaal zou er net als vorig jaar in Firenze wel een parlementslid zijn gegaan. In ons vernieuwd manifest staat expliciet dat we de hand willen reiken naar de andersglobalistische beweging. Niet omdat we achter hen aanhollen, maar omdat we veel te leren hebben van elkaar en elk onze eigen rol te spelen hebben”, klinkt het op het partijhoofdkwartier van Groen! Ook SP.A zegt dat ze er alleen toevallig niet bij waren. Wel met een twintigtal leden aanwezig was Animo, de SP.A-jongerenbeweging. “Wij voelen ons deel van de andersglobaliseringsbeweging”, bevestigt internationaal secretaris Anke Van Lancker zonder aarzelen.

Inhoudelijk droegen Belgen bij aan diverse debatten. Ons land oogstte met name succes met het wetsvoorstel voor de Tobintaks, zeggen zowel Koen Stuyck van de Vlaamse ngo-koepel 11.11.11 als Eric Goeman van attac-Vlaanderen, beide van organisaties die voor die taks op financiële speculaties ijveren. De taks is tegelijk een van de belangrijkste eisen voor de andersglobalisten. Goeman: “Als het wetsontwerp in maart inderdaad wordt goedgekeurd, worden wij het tweede land ter wereld met zo’n taks in de wetgeving, na Frankrijk. Ons wetsvoorstel is bovendien beter dan het Franse, omdat het de modernere Spahn-versie invoert, die muntstabiliteit herstelt. Aan het voorstel is twee jaar gewerkt, en we zijn bezig het te vertalen zodat ons land een voorbeeld kan zijn.”

Uit diverse hoeken klinkt de hoop dat het enthousiasme van het ESF overslaat naar België, dat in vergelijking tot andere landen vrij ver staat met een nationaal forum. “Samenkomst in het buitenland, of dat nu Porto Alegre, Firenze of Parijs is, creëert telkens een band onder de Belgen”, zegt Xavier Declercq van Oxfam-Solidariteit. “Er was wat verslappende aandacht voor het Sociaal Forum van België (SFvB), ik hoop dat we nu weer dynamiek hebben gevonden.” Goeman en Stuyck zijn dezelfde mening toegedaan, en ook Slegers noemt de sfeer op de Belgische samenkomst in Parijs “heel goed”. Hij oppert dat het thema van sociale rechten in Europa – een van de grote thema’s in Parijs – mogelijk ook op de agenda van het SFvB zal komen. Totnogtoe was dat vooral actief rond GATS en vrede. Bij 11.11.11 zou dat volgens Stuyck alvast in goede aarde vallen: “De verantwoordelijke voor Europa klaagt al jaren steen en been dat er veel te weinig gebeurt rond Europese ontwikkelingssamenwerking en sociale rechten in Europa.” Stuyck ziet het wel eerder als een taak voor de ngo’s en organisaties zelf. En Maddy Geerts benadrukt dat men vanuit het ACV wel voor een socialer Europa is, maar dat de woorden ‘afschieten’ en ‘moratorium’ die op het ESF zo vaak vielen hen veel te ver gaan.

Daarnaast zal ons land een steentje bijdragen aan de algemene mobilisaties waartoe op het ESF werd beslist: vredesbetogingen op 20 maart en actie voor een sociaal Europa op 9 mei en eventuele vroegere data. “Wij zijn bezig met de vredesbetoging, maar precieze afspraken op Belgisch niveau zijn er nog niet”, zegt Georges Spriet van Vrede vzw. Hij benadrukt ook nog eens het belang van fora als dat in Parijs om banden te scheppen tussen mensen uit verschillende deelterreinen. ”De vredesbeweging is betrekkelijk klein in België, maar door samenwerking deint de werking behoorlijk uit.”
Op het aparte ‘Assemblée des Femmes’ net voor de eigenlijke start van het ESF, werd het debat volgens 11.11.11-genderverantwoordelijke Samira Wymeersch en ACV-vrouwenverantwoordelijke Sandra Vercammen scherp en strijdlustig gevoerd. “Alleen spijtig dat men niet verder geraakte dan het aanklagen van bijvoorbeeld het uithollen van de sociale welvaartstaat in Europa en de negatieve gevolgen die dit voor vrouwen meebrengt, en niet aan strategieën voor verandering”, vond Wymeersch. Over de vraag of echte veranderingen de taak zijn van een forum, verschillen ook Belgische deelnemers van mening. Algemeen vinden de meesten dat het forum weliswaar een succes was, maar dat het tijd wordt om zich te bezinnen over de formule, en met name over de vraag of een jaarlijks Europees én Wereld Forum wel een goed idee is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.