België vangt vijftigtal kwetsbare vluchtelingen op

Minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom heeft aangekondigd dat ons land start met het hervestigen van kwetsbare vluchtelingen uit Irak. In een eerste testfase wil België een vijftigtal vluchtelingen in België opvangen.
Hervestiging is bedoeld voor vluchtelingen die bijzonder kwetsbaar zijn, zoals alleenstaande vrouwen met kinderen, slachtoffers van foltering en ernstig zieken, en die niet naar hun land kunnen terugkeren.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International verheugt zich over de aankondiging, en hoopt dat het voornemen niet lang op zich zal laten wachten. De organisatie voerde het voorbije jaar nog actie om de Belgische overheid op te roepen het systeem van hervestiging in te voeren. Nederland heeft al zo’n systeem.

Terugkeer vaak geen optie


Ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen steunt het voorstel van de minister voor 100%: ‘Wij dringen al maanden aan bij de regering om een aantal van deze Iraakse vluchtelingen uit te nodigen naar ons land. In Syrië en Jordanië moeten zij in mensonwaardige omstandigheden leven. Voor velen, zeker de meest kwetsbaren, is terugkeer naar Irak geen optie. Syrië en Jordanië laten hen ook niet integreren. Resettlement is dus de enige optie,’ zegt Pieter De Gryse van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
De oorlog in Irak heeft een enorme vluchtelingenstroom veroorzaakt. Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn 4,7 miljoen Irakezen op de vlucht. Meer dan de helft blijft in eigen land, twee miljoen Irakezen zoeken onderdak in Syrië of Jordanië. Deze landen kunnen de enorme toestroom aan vluchtelingen niet alleen opvangen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.