Belgisch middenveld wil Palestijns probleem bovenaan politieke agenda

Een delegatie van veertien Nederlandstalige en Franstalige vertegenwoordigers van middenveldorganisaties bezocht vorige week de Palestijnse gebieden. Ze roepen Belgische en Europese politici dringend op een einde te maken aan de uitzichtloosheid en het internationale cynisme.
  •  ABVV/FGTB, ACV/ MOC, 11 11 11 en CNCD, UPJB, COCABE, H-VV, Kif Kif, APP en ABP nemen het initiatief om de campagne ?60 jaar ontheemd, 40 jaar bezet!? te lanceren.
De delegatie keerde zaterdag terug uit Israël, maar presenteerde maandagochtend toch al haar vaststellingen en aanbevelingen op een persconferentie die doorging in de lokalen van CNCD-11.11.11. Leen Laenens, voorzitster van Oxfam Wereldwinkels en van het Vlaamse Actie Platform Palestina, zette meteen de toon door te verwijzen naar de schrijnende toestanden waarmee de delegatie geconfronteerd werd, maar ook naar de woorden van Mustapha Barghouti: ‘Wij hebben niet het recht de hoop te verliezen.’ Gedurende de persconferentie werd deze uitspraak meermaals aangehaald, blijkbaar als een soort laatste strohalm waaraan de delegatieleden zich vasthouden om het gevoel van totale uitzichtloosheid niet de overhand te laten halen.
Professor Rik Coolsaet, die het rapport van de delegatie voorstelde, wond er geen doekjes om: de meeste Palestijnse partners waarmee de delegatie sprak, hebben hun geloof in het vredesproces verloren en zien zelfs niet meer in hoe de tweestatenoplossing nog realiserbaar is. ‘Israël voert met de nederzettingen een politiek van het voldongen feit, die strijdig is met het internationaal recht en met de rechten van de Palestijnen’, aldus Coolsaet. Hij toonde een reeks kaarten van de Westelijke Jordaanoever die gemaakt werden door de VN, waarop duidelijk te zien is dat de Israëlische bezettingspolitiek de leefbaarheid van de regio fundamenteel ondergraven heeft. Toch werd tijdens de discussie door onder andere Véronique Jamoulle, ondervoorzitster van Solidarité Socialiste, beklemtoond dat zowel de internationale politiek als de internationale solidariteit moet blijven pleiten voor de tweestatenoplossing: een leefbare Palestijnse staat naast een veilige Israëlische staat.
Het rapport van de delegatie stelt verder dat de Palestijnse samenleving desintegreert, niet alleen in Gaza en Westelijke Jordaanoever, in Fatah en Hamas, maar ook in de verschillende territoria. ‘Zonder geloofwaardig politiek perspectief dreigen gewelddadige en extremistische krachten nog verder in kracht toe te nemen’, schrijven de delegatieleden. Ze koppelen daar meteen een oproep aan voor de Palestijnen om ‘orde op zaken te stellen in eigen huis’.
Ilse Dielen, nationaal secretaris ACV en ondervoorzitster ACW, voegde daaraan toe dat de situatie van werknemers aantoont dat er de verdeeldheid groot en de oplossing complex is. ‘Ook binnen de staat Israël blijken de Arabische werknemers zwaar gediscrimineerd te worden. Hun gemiddelde loon ligt 37 procent lager dan dat van hun joodse collega’s, en de werkloosheid onder Arbische Israëli’s is 30 procent hoger dan voor joodse inwoners.’
Daarnaast vraagt de delegatie aan de Belgische regering om een initiatief te nemen voor de opheffing van de economische blokkade van Gaza, en zeker ervoor te zorgen dat de belemmeringen voor gezondheid en voedsel ongedaan gemaakt worden. Van het Europees Parlement verwacht men een debat over het Associatieakkoord met Israël, zodat een einde gemaakt wordt aan de preferentiële invoer van landbouwproducten die geproduceerd worden in de nederzettingen -een situatie die de delegatie “een illegaal voordeel” noemt.
De delegatie werd georganiseerd in het kader van de campagne ‘60 jaar ontheemd, 40 jaar bezet’. De deelnemers willen ‘Palestiona tot een gezamenlijk actiepunt maken’ voor hun diverse organisaties. De deelnemers aan de delegatie waren: Joël Thiry, secrétaire régional FGTB; Rik Coolsaet, professor internationale betrekkingen Ugent; Stefaan Declercq, secrétaire général Oxfam Solidarité; Ilse Dielen, nationaal secretaris ACV, ondervoorzitster ACW; Véronique Jamoulle, parlementaire bruxelloise et vice présidente de Solidarité socialiste; Jos Geysels, voorzitter 11.11.11; Daniel Hubermont, secrétaire régional MOC Hainaut occidental; Leen Laenens, voorzitster OWW en APP; An Olaerts, directeur Steunpunt voor Podiumkunsten (VTi) en lid commissie Azië Broederlijk Delen; Nelly Maes, voorzitster Vlaams Vredesinstituut; Samuel Thirion, Solidarité Mondiale; Koen Van Bockstal, directeur OWW; Arnaud Zacharie, Secrétaire politique du CNCD-11.11.11; Jean-Claude Van Rode, voorzitter ABVV-Limburg.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.