Belgisch schip gekaapt voor Somalische kust

Het baggerschip ‘De Pompeï’, dat voor een deel eigendom is van het Belgische bedrijf Jan De Nul, is vanochtend gekaapt voor de kust van Somalië, zo meldt VRT Radio. Aan boord bevinden zich twee Belgen.
Sinds het baggerschip noodsignalen heeft uitgezonden is er geen contact meer geweest met De Pompeï. Het crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken volgt de zaak op.
Sinds 1991 vormt piraterij een groot probleem in Somalische wateren. De politieke instabiliteit -in Somalië is al 18 jaar een burgeroorlog aan de gang tussen verschillende clans- wordt door velen ook aangehaald als de oorzaak van de piraterij.

Hoogtepunt


In 2008 bereikte de piraterij er een hoogtepunt: er waren drie keer zoveel kapingen voor de kust van Somalië en in de Golf van Aden dan een jaar eerder. Alles samen werden meer dan 500 bemanningsleden gegijzeld in 2008.
De Golf van Aden is één van de belangrijkste handelsroutes ter wereld en ligt tussen Jemen, Djibouti en Somalië. De Golf ligt in het verlengde van de Rode Zee en het Suezkanaal. Door de grote risico’s zien vele schepen zich reeds verplicht om via Kaap de Goede Hoop Europa en Amerika te bereiken, wat de transportkosten enorm de hoogte in jaagt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.