Belgische ontwikkelingssamenwerking wil meer "echt geld"

“Weinig ontwikkelingsrelevant”, zo noemt het Directoraat-Generaal Ontwikkelingssamenwerking de schuldkwijtscheldingsoperaties die België meetelt als bijdrage tot zijn officiële ontwikkelingshulp. In een rapport dat IPS kon inkijken vraagt DGOS “reële middelen” om zoals beloofd tegen 2010 0,7 procent van het Bruto Nationaal Inkomen te besteden aan ontwikkelingshulp.
DGOS doet die vaststelling in een jaarlijks rapport voor het parlement over de inspanningen die België onderneemt om de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties te verwezenlijken. De VN-lidstaten beloofden in 2000 onder meer om tegen 2015 de armoede te halveren, de kinder- en moedersterfte sterk terug te dringen en de aidsepidemie in te dijken.
Het rapport stelt vast dat de Belgische uitgaven voor ontwikkelingshulp sinds 2000 met de helft zijn gestegen, van 865 miljoen tot 1.576 miljoen in 2006. Ons jaar gaf daarmee vorig jaar 0,5 procent van zijn BNI uit aan ontwikkelingshulp, wat volgens het rapport overeenstemt met het vooropgestelde groeipad om in 2010 0,7 procent te halen.
Tot zover het goede nieuws. In 2006 bestond 18 procent van het Belgische hulpcijfer, 285 miljoen euro, uit de kwijtschelding van commerciële schulden door de Nationale Delcrederedienst. Omdat het moeilijk te voorspellen is hoe die uitgavencategorie gaat evolueren, “volgt de lijn naar de 0,7 procent een zeer onregelmatig verloop”, zegt DGOS.
Het rapport besluit dat het “belangrijk is deze moeilijk programmeerbare en daarenboven weinig ontwikkelingsrelevante uitgavencategorie te vervangen door reële ontwikkelingsmiddelen op de begroting van DGOS.”
Het inbrengen van schuldkwijtschelding als ontwikkelingshulp beantwoordt helemaal aan de regels die de OESO, de organisatie van rijke industrielanden, gebruikt om de hulpinspanningen van de donorlanden te meten. Hulporganisaties en ngo’s vinden dat de donorlanden op die manier hun hulpcijfer opblazen: de schulden die worden kwijtgescholden werden in de meeste gevallen niet terugbetaald en zorgen niet voor extra middelen op de begroting van ontwikkelingslanden.
Het rapport biedt verder een erg compleet overzicht van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Het geeft ook een overzicht van de vooruitgang die de achttien partnerlanden van België hebben gemaakt op weg naar de Millenniumdoelen.
Die resultaten weerspiegelen de internationale trends. Het enige Aziatische partnerland van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, Vietnam, zal er waarschijnlijk in slagen alle Millenniumdoelstellingen te realiseren. Voor de veertien Afrikaanse partnerlanden ziet het er minder goed uit. De landen van Centraal-Afrika (DRC, Burundi, Uganda) en enkele arme West-Afrikaanse landen (Niger, Mali) halen een nauwelijks één van de Millenniumdoelen.
Het blijft afwachten wat het nieuwe parlement gaat aanvangen met dit tweede rapport over de Belgische bijdrage tot de Millenniumdoelen. Het eerste rapport, dat in november 2006 werd overgemaakt aan de voorzitters van Kamer en Senaat, werd nooit behandeld door de commissies Ontwikkelingssamenwerking of Globalisering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.