Bengaalse regeringspartij wint incidentrijke verkiezingsstrijd

Zoals voorspeld heeft de regerende Awami Liga de overwinning in de wacht gesleept bij de Bengaalse parlementsverkiezingen van afgelopen weekend. De partij wist maar liefst 232 van de 300 zetels binnen te rijven. De verkiezingen gingen echter gepaard met tal van gewelddadige uitspattingen die tot op vandaag nazinderen.

 

  • cc Khaleda Zia, hoofd van de oppositie cc

Dat de regeringspartij van eerste minister Sheikh Hasina zondag als winnaar uit de bus zou komen, stond in de sterren geschreven. De Nationalistische Partij van Bangladesh, de grootste uitdager en oppositiepartij, liet immers al voor de eerste stem was uitgebracht, weten de verkiezingen te zullen boycotten uit protest tegen oneerlijke praktijken. Ook de islamistische oppositiepartij Jamaat-e-Islami nam niet deel aan de stembusgang.

De Awami Liga kon zo zonder al te grote inspanningen een gevleide tweederdemeerderheid binnenhalen en lijkt zich daarmee opnieuw in een stevige machtspositie te hebben gehesen. Volgens waarnemende mogendheden zou slechts een vijfde van de Bengaalse bevolking de tocht naar de stembus hebben gemaakt, voornamelijk uit vrees slaags te raken.

Gewelddadig protest

De hoofdstad Dhaka wordt nu al dagenlang geteisterd door oplaaiende protesten. Kieslokalen gingen in vlammen op, documenten werden vernietigd en belangrijke wegen zijn afgesloten of geblokkeerd. Duizenden misnoegde Bengalen kwamen inmiddels op straat om hun ontevredenheid te uiten over de fel gecontesteerde stembusgang en de oneerlijke machtsverdeling. Volgens lokale kranten zouden al zo’n 18 mensen het leven gelaten hebben bij geëscaleerde onlusten die nu ook naar de rest van het land zijn uitgezaaid.

Oproep tot staking

Ondertussen roepen de oppositiepartijen op tot een 2 dagen durende staking en eisen ze dat de verkiezingsuitslag wordt verworpen. Vooralsnog heeft de zetelende regeringspartij geen oren naar die vraag en weigert ze elke dialoog. De nationalistische oppositiepartij onder leiding van ex-premier Khaleda Zia blijft intussen aandringen op een neutrale overgangsregering zoals de Bengaalse politieke traditie dat dicteert. De regering heeft laten weten geen verdere tegenstand te zullen dulden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.