Bengalese leveranciers Lidl, H&M en Gap in de fout

Vijf maanden geleden vond er in Bangladesh een verschrikkelijke brand plaats die meer dan 1100 arbeidsters doodde. De BBC zegt nu bewijs te hebben dat Britse kledingmerken nog steeds samenwerken met fabrieken die de rechten van de arbeiders schenden.

  • CC jankie Een kledingfabriek in Bangladesh CC jankie

In een BBC-documentaire die maandagavond werd uitgezonden, wordt gezegd dat fabrieken in Bangladesh twee verschillende verslagen bijhouden van de werkuren van hun arbeiders om de afnemers om de tuin te leiden.

Negentien uur lange opsluiting

BBC vond arbeiders die voor supermarktketen Lidl kleding maakten en daarvoor negentien uur lang aan het werk zijn en zelfs opgesloten worden in de fabriek. Volgens het onderzoek zijn er de afgelopen tien maanden meer dan vijftig fabrieksbranden geweest in Bangladesh. De deuren van de fabriek waren afgesloten waardoor verschillende arbeiders het leven lieten. De reporter bezocht onder meer de Ha Meem Sportswear fabriek, hij deed zich voor als een westerse koper. Hij kreeg vervalste uurroosters waarop de shift negen uur vroeger eindigde dan in werkelijkheid.

De fabriek ontkende dat de shiften negentien uur duren en zeiden dat er een tweede uitgangsdeur is, die wel geopend is. Ze ontkende ook dat de uurroosters vervalst zijn, ze claimen legaal te werken en de arbeiders niet hun rechten te ontnemen. In een fabriek waar kleding voor H&M en Gap gemaakt wordt, maakten de arbeiders soms werkdagen van 7u ’s ochtends tot 10.30 ’s avonds, maar niet al deze uren kwamen op het loonbriefje van de arbeiders. Aan de reporter werd verteld dat de werkdag maar tien uur duurde.

Twee verschillende boekhoudingen

Het programma Panorama zegt dat de fabriek toegeeft twee boekhoudingen te hebben maar in overeenstemming met de wet te handelen, ze zeggen arbeiders nooit te dwingen om over te werken. Volgens het bedrijf zouden sommige arbeiders extra uren willen zodat ze hun vakantie-uren kunnen aanvullen. De meeste westerse kledinghandelaars hebben gedragscodes met een maximum aantal uren die afgedwongen moeten worden met regelmatige controles.

Lidl wil niet reageren op de documentaire zonder ze gezien te hebben, maar zegt de bevindingen verontrustend te vinden. Ze investeerden recent zeven miljoen euro om de werk- en leefomstandigheden in Bangladesh te verbeteren.

H&M zegt dat overuren in fabrieken een grote uitdaging blijven, ze houden toezicht door regelmatig het papierwerk na te kijken en de arbeiders te interviewen. Gap beweert dat hun kleding slecht vijf procent uitmaakt van wat er in de fabriek gemaakt wordt en ze geen verdere toekomstplannen hebben met die fabriek. Daar voegden ze aan toe dat van de fabrieken geëist wordt dat ze zich aan de gedragscode houden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.