Bengalese oppositie legt Dhaka lam

De beslissing van de Bengaalse president Iajuddin Ahmed om zelf de leiding te nemen van de overgangsregering die de verkiezingen in januari moet voorbereiden, heeft geleid tot gewelddadige protesten in de hoofdstad Dhaka. De voornaamste oppositiepartij, de Awami League, vindt dat de president te dicht bij de regerende Bangladesh National Party (BNP) staat en eist de benoeming van een neutrale interim-premier.
President Ahmed benoemde zichzelf tot interim-regeringsleider nadat gesprekken met de vier grootste partijen geen consensus opleverden. Ahmed is nauw geassocieerd met de BNP en was in het verleden succesvol kandidaat voor de partij. De Awami League had Mhmudul Amin Chowdhury voorgesteld, voormalig rechter van het hooggerechtshof. De overgangsregering moet ervoor zorgen dat de ontslagnemende bewindsploeg de uitslag van de aanstaande verkiezingen niet in haar voordeel kan beïnvloeden.

Aanhangers van de Awami League, een koepel van veertien oppositiepartijen, trokken dit weekend een spoor van vernietiging door de Bengalese hoofdstad Dhaka. Auto’s en winkels gingen in vlammen op en bij gewelddadige incidenten met de politie en aanhangers van de regeringspartijen kwamen 27 mensen om het leven.

Het openbare leven in de metropool met 10 miljoen inwoners kwam zo goed als stil te liggen. Automobilisten werden gedwongen hun voertuig te verlaten en te voet hun bestemming te bereiken. Ook bussen en treinen werden tegengehouden en een deel van het spoor werd opgebroken. Niet alleen de hoofdstad maar ook de haven van Chittagong, de belangrijkste van het land, werd lamgelegd.

De Awami League wil de protesten voortzetten tot er een voor de oppositie aanvaardbare leider voor de interimregering word gevonden. De regering heeft 20.000 manschappen naar de hoofdstad gestuurd om er de orde te handhaven. Alleen al de textielindustrie maakt door het politieke geweld en de blokkades elke dag een verlies van 23 miljoen euro, zo maakte de Vereniging van Kledingproducenten en -exporteurs bekend.

De Bangladesh National Party en haar islamitische coalitiepartijen, waaronder de fundamentalistische Jamaat-e-Islami, behaalden in 2001 een tweederdemeerderheid in het parlement. De regering van de vrouwelijke premier Begum Khaleda Zia wordt geplaagd door corruptieschandalen en de opkomst van een radicale islam. De verantwoordelijken voor een reeks bomaanslagen in 2005 zijn intussen ter dood veroordeeld. Uit protest tegen de corruptie zijn 13 vooraanstaande BNP-politici uit de partij gestapt en hebben ze hun eigen formatie opgericht, de Liberal Democratic Party.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2540   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift