Beni sluit bordelen met jonge meisjes

De bewoners, de politie en mensenrechtenactivisten hebben in de stad Beni in het noordoosten van Congo een grootscheepse actie opgezet tegen de ‘mamans’. Deze ‘vrije vrouwen’ bieden kost en inwoon aan minderjarige meisjes, die voor hen als prostituee werken.
Het Quartier général (“hoofdkwartier”), zo heet de rosse buurt in Beni, een stad 350 kilometer ten noorden van Goma. Er werken een vijfhondertal meisjes, de meesten tussen 12 en 16 jaar, onder de hoede van hun ‘maman’ in een huis dat meestal achter een drankgelegenheid ligt. Ze krijgen er eten, kleren en worden er met zorgen omringd, terwijl “maman” op straat drank en drugs verkoopt en uitkijk houdt naar klanten voor haar meisjes.
“De ‘mamans’ hebben inderdaad de gewoonte de vrijers verdovende middelen te verkopen om gemakkelijker tot een akkoord te komen”, zegt Sylvi Sivagheri van de vrouwenrechtenorganisatie Solidarité de femmes. Wie een van de hoertjes op straat aanspreekt, wordt aanstonds doorverwezen. “Vraag het aan maman”, krijgen ze te horen. De ‘mamans’ bepalen de prijs; “Vijf dollar met condoom, twintig dollar zonder.”

Geen pardon


De prostitutie in Beni nam vijf jaar geleden een hoge vlucht met de toestroom van haveloze vluchtelingen uit de naburige provincie Ituri, waar het nog altijd oorlog is. Om het probleem in te dijken, besloten de politie, ngo’s en buurtbewoners hun krachten te bundelen. Eind september begon een sensibiliseringcampagne en de verschillende wijkverantwoordelijken trokken van deur tot deur om de huizen van ontucht in kaart te brengen.
Eind november waren al vijftig huizen gesloten en evenveel mamans voor de rechter gebracht. Een tiental mensenrechtenorganisaties stellen zich burgerlijke partij en klagen de vrouwen aan voor de seksuele exploitatie van minderjarigen. Ze krijgen daarvoor straffen van zes maanden tot vijf jaar.
De jonge meisjes halen allemaal de armoede aan als oorzaak van hun problemen. “Mijn familie heeft helemaal niets. Met dit beroep kan ik tenminste voor mezelf zorgen,” zegt de 14-jarige Micheline, die al twee jaar in de prostitutie werkt. Haar 15-jarige collega Linda werd beïnvloed door vriendinnen die zeiden dat het “goed leven” was het Quartier général. Bijna alle meisjes vinden de leefomstandigheden bij ‘maman’ beter dan bij hun echte moeder. (InfoSud/IPS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.