Benzineprijzen, Irak en rampen het belangrijkste nieuws voor Amerikanen

Het nieuws dat de Amerikanen in 2007 het meeste bezighield, was de oorlog in Irak. De laatste weken is de aandacht wel verschoven naar de stijgende benzineprijzen en verschillende rampen. Dat blijkt uit media-onderzoek.
Voor maar liefst 40 procent van de Amerikaanse “mediaconsumenten” was de oorlog in Irak in januari één van de twee belangrijkste nieuwsitems, zegt het Pew Centrum voor Bevolking en Pers. Dat is nu nog maar 28 procent.
Mediaconsumenten waren verder in de ban van de stijging van de benzineprijzen eind mei (52 procent) en van de dood van 33 studenten bij een moordpartij in Virginia in april (45 procent). Verder informeerden veel VS-burgers zich over de instorting van een brug over de Mississippi in juli (45 procent) en over de verwoestende bosbranden in Californië in oktober (40 procent).
Het Pew Centrum vergelijk de wekelijkse interesses van mediaconsumenten (de zogenaamde News Interest Index, of NII) met de verhalen waar de verschillende media de meeste aandacht aan besteedden (de News Coverage Index, of NCI).

Binnenland eerst



Op één na hadden alle belangrijke nieuwsitems (‘belangrijk’ betekent: meer dan 15 procent van de wekelijkse nieuwsruimte) betrekking op gebeurtenissen in de VS, zoals de moordpartij in Virginia, de bosbranden in California, het debat over het regeringsbeleid inzake Irak in september, racistische opmerkingen in een talkshow, de instorting van de brug over de Mississippi, het ontslag van procureurs op het ministerie van Justitie en een ontuchtschandaal van een senator. En natuurlijk, in de laatste weken, de campagnes van de presidentskandidaten.
Het enige buitenlandse nieuwsfeit dat veel zendtijd kreeg,  was de onrust in Pakistan, begin november. Dat kreeg 17 procent van de nieuwsruimte in de betreffende week.
Er waren een paar belangrijke verschillen met de NNI (de wekelijkse interesses van de kijkers, lezers en luisteraars). In tegenstelling tot de media vond de meerderheid van de Amerikanen de stijging van de benzineprijzen het belangrijkste feit in de betreffende week in mei. Datzelfde gold voor de slechte behandeling van gewonde veteranen uit Irak.

Irak uit de belangstelling


Het valt op dat Amerikanen nieuws over gezondheid en over economie belangrijker vinden dan de media. Voor 17 procent van de ondervraagden was het terughalen van dierenvoeding het belangrijkste nieuwsfeit in één bepaalde week. De media besteedden er maar 1 procent van hun aandacht aan. Het nieuws over ongezonde stoffen in Chinees speelgoed idem dito.
Bij het buitenlandse nieuws was de situatie omgekeerd: nieuws over Libanon, Noord-Korea, de conferentie van Israel en de Palestijnen werd minder gevolgd dan de nieuwsruimte zou doen vermoeden.
Uit de NNI blijkt dat de aandacht voor Irak sterk daalt. Sinds begin oktober is het niet meer het belangrijkste nieuwsitem voor de mensen en staan er steeds ander gebeurtenissen op nummer één: de problemen die een resistente bacterie veroorzaakt, bosbranden, de presidentskandidaten en de stijgende olieprijs. Sinds een maand staat Irak ook niet meer op nummer twee. Voor het eerst volgt nog geen 30 procent van de ondervraagden het nieuws over Irak “zeer aandachtig”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.