Beperkt rookverbod in openlucht goede eerste stap

Drie keer per week mengt een klein legertje van 40 politieagenten en veiligheidsmensen zich tussen acht en negen ‘s morgens in het gewoel op de overvolle straten van het administratieve district Chiyoda in de Japanse hoofdstad Tokio. Zij hebben de weinig benijdenswaardige taak de toestromende massa’s van ongeveer 800.000 pendelaars te controleren en desnoods iemand te berispen die rookt of zijn peuk op de grond gooit. Sinds begin oktober is er in acht straten van Chiyoda een rookverbod van kracht.


Daarmee is Japan het eerste land dat roken in openlucht straat verbiedt. Vanaf 1 november blijft het niet langer bij waarschuwingen maar wordt roken in de verboden zone bestraft met boetes van 2.000 yen tot 20.000 yen (16,5 tot 165 euro). De boeten zijn bewust relatief goedkoop gehouden om de maatregel aanvaarding te doen vinden bij het publiek, legt Bonguko Wanatabe van de Japanse Actiegroep inzake Tabak en Gezondheid uit. Anders krijgen we steeds weer de kritiek te horen dat het niet eerlijk is een of twee mensen zwaar te beboeten terwijl er duizenden rokers rondlopen.

Wanatabe hoopt dat de maatregel in Chiyoda navolging zal vinden in de rest van Japan, waar ruim de helft van de mannen rookt en het ministerie van financiën meerderheidsaandeelhouder is van een tabaksbedrijf. Kunihiko Tsukada, die het rookverbod op straat moet afdwingen, meent het succes van de maatregel te kunnen aflezen aan het verminderde aantal peuken dat hij en zijn team oprapen. In oktober waren dat er 108 tegenover 125 eind september.

Het rookverbod in openlucht is eigenlijk bedoeld als maatregel van openbare orde en veiligheid, legt Tsukada uit. We besloten tot deze drastische ingreep over te gaan nadat we steeds meer klachten kregen van mensen en kinderen die met gloeiende peuken in aanraking kwamen of waarvan de kleren brandgaatjes vertoonden. Anti-tabaksactivisten hopen dat het verbod ook een gunstige nevenwerking zal hebben op de collectieve tabaksverslaving van de Japanners.

In het land van de rijzende zon roken 30 miljoen inwoners op 127 miljoen: 13,4 procent van de vrouwen en bijna de helft van de mannen. Bij twintigers en dertigers bedragen die percentages 24 en 62 procent. Japan voert 83,5 miljard sigaretten in per jaar en is daarmee ‘s werelds grootste importeur van kankerstokjes. Jaarlijks wordt ongeveer 15 miljard euro aan sigaretten uitgegeven.

De anti-tabaksbeweging heeft het niet onder de markt in een land waar rookwaren als een individueel recht en een kwestie van smaak aan de man worden gebracht. Het ministerie van financiën bezit de helft van de aandelen van tabaksproducent Japan Tobacco en is erg afhankelijk van inkomsten uit accijnzen op tabak. De regering maakt dan ook geen haast met een verbod op tabaksreclame. In kranten en op reclameborden in pendelaarstreinen wordt rookwaar dan ook zonder gêne aangeprezen. Op elke straathoek staan sigarettenautomaten. Rechtszaken tegen tabaksbedrijven naar Amerikaans voorbeeld zijn zeldzaam in Japan. Toch sterven er elk jaar 95.000 mensen aan de gevolgen van het roken.

Suvendrini Kakuchi

Ref: ap he

Xml=3

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.