Beroep van leerkracht steeds meer ondergewaardeerd

Het beroep van leerkracht of universiteitsprofessor krijgt wereldwijd steeds minder waardering. In de Verenigde Staten leidt dat ertoe dat slechts vier op tien gediplomeerde leerkrachten na vijf jaar nog voor de klas staat, zegt een Amerikaanse expert.

Zeven op tien universiteitprofessoren in de Verenigde Staten heeft geen jobzekerheid maar werkt via tijdelijke contracten. Ze worden wel ‘taxi-professoren’ genoemd: doordat ze aan verschillende instellingen werken, zijn ze meer tijd kwijt aan reizen tussen leslocaties dan aan voor de klas staan, zegt Gustavo Fischman, assistent-professor aan de Arizona State University. Vier op tien van deze professoren is van buitenlandse afkomst.

Fischman schilderde een pessimistisch beeld van de wereldwijde situatie van het onderwijs tijdens het voorbije Wereldonderwijsforum in Brazilië. Hij kreeg bijval van Pierre Fonkoua van de Unesco, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Lesgeven heet een roeping te zijn, maar Fischman heeft het niet zo op die visie. Overheden beschouwen leerkrachten als ‘missionarissen’ van de staat, die liefde moeten geven. Maar in de plaats daarvan zouden ze moeten zeggen: het is prachtig dat ze hun leerlingen graag zien, maar ze moeten goed beslagen zijn in wiskunde, aardrijkskunde en scheikunde en in staat te zijn na te denken en bij te leren. In eender welke job willen we dat de uitoefenaars fijne mensen zijn, maar het belangrijkste is dat ze goed zijn in wat ze doen en dat ze hun kennis bijhouden.

Maar de wereld geeft steeds minder geld uit aan onderwijs, waardoor de klassen groter zijn, vervolgt hij. Dat is minder goed voor de leerlingen en betekent meer werk voor de leerkrachten, die bovendien minder verdienen. Met name in Latijns-Amerika is de koopkracht van leerkrachten de afgelopen 25 jaar enorm afgenomen. Lesgeven, eens een aantrekkelijk beroep voor mensen uit de middenklasse, heeft aan aanzien verloren.

Fischman noemt Finland als het land met het beste onderwijssysteem ter wereld. In koopkracht uitgedrukt heeft het de bestbetaalde leerkrachten. Bovendien hebben Finnen veel respect voor leerkrachten en zijn de ingangsexamens aan de universiteit voor een diploma als leerkracht er even zwaar als voor andere studierichtingen. Een gemiddelde klas telt er tussen de 20 en de 22 leerlingen. (ADR/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.