Bescherm de Paraguayaanse stammen

Negen lokale organisaties in Paraguay hebben een wanhopige oproep gelanceerd om het land van geïsoleerde stammen in het westen van Paraguay te beschermen. Deze oproep komt nadat de organisaties met elkaar gesprekken gevoerd hebben die gesponsord zijn door het VN-Ontwikkelingsprogramma.
‘De aanwezigheid van de geïsoleerde stam de Totobiegosode (in het bos) is het bewijs dat het land toebehoort, en altijd heeft gedaan, aan hen’, zeggen deze negen organisaties in een verklaring. ‘Het binnenvallen door ondernemingen in het desbetreffende land en de ontbossing en vernietiging hiervan vormt een aanval tegen de stam en heeft onteigening van hun bezit tot gevolg.’
‘De staat Paraguay moet, in overeenstemming met de nationale grondwet en internationale normen … voldoen aan zijn verplichting om het land van de Totobiegosode terug te geven aan hen in één heel stuk, niet in losse delen,’ zegt de verklaring.
Het land van de Totobiegosode wordt vernietigd door twee Braziliaanse ondernemingen, Yaguarete Pora en River Plate, die daar vee willen laten grazen bestemd voor de vleesproductie. Het aantal geïsoleerde Totobiegosode is onbekend, maar sommige van hen hebben familieleden waar al wel contact mee is gemaakt.
De Totobiegosode moeten erkend worden als de legitieme eigenaren van hun land en de zekerheid krijgen dat Braziliaanse ondernemingen daar niet kunnen gaan werken.
Deze Totobiegosode proberen al sinds 1993 het laatste grote deel van hun territorium te beschermen waarvoor zij in dat jaar een wettelijke claim hebben ingediend.
De negen lokale organisaties zijn inclusief OPIT (de organisatie van de Totobiegosode waarmee al wel contact is geweest) en GAT, een lokale hulpgroep.
De directeur van Survival International, Stephen Corry, zei vandaag, ‘De overheid moet luisteren naar de behoeftes van de Totobiegosode en de lokale organisaties die hen hulp bieden. De Totobiegosode moeten erkend worden als de legitieme eigenaren van hun land en de zekerheid krijgen dat Braziliaanse ondernemingen daar niet kunnen gaan werken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift