Bestaande radarstations voorspellen tsunami

Bestaande radarinstallaties kunnen gebruikt worden om op een goedkope en accurate manier aanstormende tsunami’s te detecteren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de tsunami die Japan op 11 maart bereikte, zo drie kwartier op voorhand gedetecteerd had kunnen worden, met behulp van radarinstallaties in Californië en Japan.

De wetenschappers onderzochten de gegevens van vijf radarstations over een afstand van meer dan 8000 kilometer op twee continenten. Ze gingen na of er tijdens en na de aardbeving voor de kust van Japan op 11 maart 2011 patronen te vinden waren die in verband gebracht kunnen worden met een tsunami. Uit de resultaten blijkt duidelijk dat de radarinstallaties de tsunami konden detecteren, 45 minuten voor die de kust bereikt.

Goedkoop en snel

Reden genoeg om radarinstallaties op te nemen in een waarschuwingssysteem voor tsunami’s, besluiten de onderzoekers. Radarsystemen worden al over de hele wereld gebruikt om oppervlaktestromingen rond havens te detecteren, olielekken op te sporen, vissers te leiden en ecosystemen te beheren. Het is dus relatief goedkoop om de systemen aan te passen als detectiesysteem voor tsunami’s, zeker in vergelijking met dure satellietsystemen die nu in ontwikkeling zijn.

De nieuwe techniek heeft bovendien als voordeel dat de data van verschillende radarstations op uiteenlopende locaties gecombineerd kunnen worden en vergeleken kunnen worden met de informatie van bestaande boeien en computermodellen. Het systeem werkt het beste in regio’s waar het water minder diep is, zoals in Zuidoost-Azië en de westkust van India, zo blijkt uit het onderzoek.  Het heeft als bijkomend voordeel dat het secundaire golven, die soms volgen op een tsunami, goed detecteert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.