Betere klimaatsvoorspellingen voor Afrika

De meeste klimaatsveranderingmodellen gaan er vanuit dat Afrika het hardst getroffen zal worden door de globale klimaatsverandering. Tegelijkertijd beschikt het continent nauwelijks over de nodige instrumenten om precieze voorspellingen over klimaatsverandering te doen.

Volgens het VN-Humanitair Nieuwsagentschap (IRIN) komt daar weldra verandering in. Sinds 2009 werkt het Wereld Klimaat Onderzoeksprogramma met financiële steun van de VN aan een project om preciezer en op kleinere schaal voorspellingen te doen over klimaatsveranderingen: het Coordinated Regional Climate Downscaling Experiment (Cordex).

Bruce Hewitson, Afrika-coördinator van Cordex, verklaarde aan IRIN dat Afrika prioritair is voor het project, net omdat de regio vooralsnog te weinig gedocumenteerd is. Hetwitson is ook hoofd van een klimaatonderzoeksgroep aan de Universiteit van Kaapstad. ‘Normaal werkten voorspellingsmodellen voor Afrika met een resolutie van 200 kilometer. Bedoeling is om naar vijftig kilometer en soms zelfs vijfentwintig kilometer te gaan.’ Concreet moet Cordex bijvoorbeeld het effect kunnen voorspellen dat de opwarming van de aarde in 2100 zal hebben op een miljoenenstad als Lagos in Nigeria. Of het moet voorspellingen mogelijk maken over overstromingen in risicogebieden, met speciale aandacht voor stedelijke gebieden of regio’s waar veel water of landbouw voorkomt.

Momenteel zijn veertien verschillende onderzoeksgroepen aan de slag om die klimaatsmodellen te verfijnen. Ze baseren zich op gegevens die teruggaan tot de jaren vijftig en maken voorspellingen tot 2100. Door een gebrek aan capaciteit zijn maar twee van die veertien onderzoeksgroepen op het Afrikaanse continent gevestigd, beide in Zuid-Afrika.

Gedetailleerde bevindingen over klimaatsveranderingen op regionaal niveau zullen dienen als input voor het vijfde rapport van het VN-Klimaatpanel (IPCC), dat tegen 2014 wordt verwacht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.