Bevolking Myanmar boort massaal naar olie

Sinds de val van het militaire regime in Myanmar is ook in het grondstofrijke Zuid-Aziatische land de grootscheepse olieontginning begonnen. In Thayet, een gebied in het midden van het land, verzekert de olie in de grond duizenden inwoners van een inkomen. Elke dag arriveren er nieuwe werkwilligen in Thayet, en de arbeiders leven op elkaar gepropt in veredelde sloppenwijken. Veiligheidsrichtlijnen of milieubescherming rondom de olieputten zijn uit den boze.

  • CC joaquin uy Een grenspost tussen Myanmar en Thailand. Nu Myanmar uit zijn jarenlange isolement is ontwaakt, stijgt de handel en het ondernemerschap in het land. CC joaquin uy

Het waren de Britten die in de negentiende eeuw voor het eerst olie ontdekten in Myanmar. Intussen draait de olieindustrie op volle toeren. In de Thayet-regio boren elke dag tienduizenden arbeiders naar olie op verschillende sites, meldt The Guardian. ‘Het is gemakkelijk te verdienen geld’, aldus Ko Win Shwe, een voormalig mijnwerker die honderden kilometers aflegde om in Thayet zijn geluk te zoeken.

Ongecontroleerde ontginning

De zoektocht naar olie door de plaatselijke bevolking gebeurt zonder enige regels of overleg. Er zijn geen veiligheidsmaatregelen, arbeidsreguleringen of gezondheidsregels. Vijf mannen kwamen eerder deze maand om het leven in een brand die zelfs bijna de olieputten bereikte. Duizenden mensen leven in tenten die zijn opgezet vlak naast de olieputten. ‘We hebben onze ogen en oren altijd open, want zodra de overheid ergens stopt met boren, trekken we naar die plaats’, vertelt Aung Win, een zogenaamde oliebaron. ‘Soms kan het een jaar duren eer de olie naar boven komt, dan wachten we gewoon. Soms komt er niets en moet je verder. Ik boor al 24 jaar naar olie, en ben ondertussen al 49 keer moeten verhuizen. Ik volg de olie’, aldus Aung Win.

Een hectare land kost ruim 3.000 euro in Thayet. Toelatingsbewijzen om te boren moeten overgekocht worden van lokale raffinaderijen. De meeste boormannen bundelen hun middelen en opbrengsten, vertelt Ko Win Shwe. Veel gelukzoekers boren handmatig tot ze zich een generator en motor kunnen permitteren. Volgens The Guardian zijn de houten boortorens opgetrokken uit bamboe en touw. De olie wordt in emmers gegoten, die de arbeiders vervolgens in grote vaten gieten.

Tonnen geld mee te verdienen

Ondanks de armoedige omstandigheden waarin de olie wordt ontgonnen, is er veel geld aanwezig in het gebied. ‘We hebben juist 50.000 dollar verloren omdat we geboord hebben op een plaats waar geen olie aanwezig was’, vertelt Zaw Min Tun, een 37-jarige voormalige landbouwer. ‘Soms win je en soms verlies je. Maar ik zou deze business aan iedereen aanraden’, aldus Zaw Min Tun. De rijkste man van een van de zogenaamde oliedorpen is de 41-jarige Kyi Nai. ‘Ik heb de voorbije zes maanden 230.000 euro verdiend’, vertelt de man. ‘Mijn harde werk werpt eindelijk zijn vruchten af’, besluit Zaw Min Tun.

‘Er bevinden zich olievelden langs beide kanten van de Irrawaddy rivier’, vertelt olie- en gasexpert Hlaing van Smart Technical Services. Er zijn ook nog veel oliebekkens verspreid over Myanmar die nog niet geëxploreerd zijn’, aldus Hlaing. Het bedrijf tracht lokale en internationale bedrijven te helpen met het boren naar olie. ‘Het probleem is echter dat er geen goede raming is van hoeveel olie er nu precies in de grond zit’, zegt Hlaing. ‘Er zijn ongeveer veertien oliebekkens in Myanmar, en slechts drie op de vier zijn degelijk gecommercialiseerd’, aldus de expert.

Energie-export kampt met problemen

De Myanmarse energiemarkt wordt nog geteisterd door heel wat andere problemen dan de gebrekkige ontginning, meldt The Irrawaddy, een non-profit nieuwsblad in Myanmar. De sector lijdt onder nadelige energiecontracten met andere landen die nog werden afgesloten onder het militaire regime. Bovendien stijgt de vraag naar energie binnen Myanmar zelf door de ontwikkeling van het land. Myanmarse boeren beweren bovendien dat het militair regime destijds hun land heeft afgenomen, en eisen nu hun gronden terug. Onlangs ontstond er ook nog hevig protest tegen de opening van een Chinese mijn in het noordwesten van Myanmar, dat hardhandig werd onderdrukt door de autoriteiten.

De Kachin-strijders, die in het woelige noordoosten van Myanmar voor meer autonomie vechten voor hun volk, bemoeilijken ook de energie-export. China heeft twee pijpleidingen door de regio lopen, die respectievelijk in juni en september in werking zouden moeten treden. De Myanmarese overheid verkondigt dat de instabiliteit in de regio geen problemen zal opleveren voor de pijpleidingen, maar andere bronnen spreken dit tegen, aldus The Irrawaddy.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.