Bezoek koning Albert: ‘Kritiek helpt niet’

De kogel is door de kerk: koning Albert kan naar Congo voor de viering van vijftig jaar onafhankelijkheid. Er zal waarschijnlijk nog heel wat inkt vloeien over die beslissing en velen zullen zich geroepen voelen om hun mening te geven. MO* vroeg zich af wat de Belgische Congolezen er van vinden. Billy Kalonji antwoordt op onze vragen.
Billy Kalonji werkt voor Samenlevingsopbouw Antwerpen, en is als bestuurslid van onder andere Mwanda Kitoko en het Afrikaans Platform een van de meest uitgesproken stemmen van de Congolese diaspora in Vlaanderen.
Zou u het een goede zaak vinden als de koning naar de herdenking van 50 jaar onafhankelijkheid in de Democratische Republiek Congo gaat?
Billy Kalonji: Waarom niet? We hebben een lange gemeenschappelijke geschiedenis. Na vijftig jaar onafhankelijkheid wordt het eens tijd dat de twee landen een nieuwe relatie aangaan. Congo kende enkel voor de Belgische kolonisering onafhankelijkheid. Sinds 1960 is het land nog altijd te afhankelijk van België. We moeten streven naar een eerlijkere samenwerking tussen beide landen.
Moet de koning excuses aanbieden?
Billy Kalonji: Excuses zijn natuurlijk belangrijk, maar bijkomstig. Het belangrijkste is dat de twee landen concrete acties ondernemen om de banden met elkaar te verstevigen.
Kan de koning kritiek geven op Congo?
Billy Kalonji: Als je uitgenodigd wordt op een feest, kan je geen kritiek uiten op de organisatoren. Kritiek helpt niet om de dingen te veranderen. De koning kan in zijn toespraak natuurlijk wel enkele pijnpunten aanhalen. Hij kan bijvoorbeeld zeggen dat ondanks de rijke Congolese bodem de situatie in het land voor niemand gunstig is. Zulke dingen zijn geen kritiek, maar laten weten aan de Congolese overheid dat er dingen moeten veranderen. Ondanks de goede wil zijn er in het verleden fouten gemaakt. Het is de bedoeling dat er uit die fouten geleerd wordt.
Hoe staat de Congolese bevolking tegenover de eventuele komst van de Belgische vorst?
Billy Kalonji: België heeft altijd al een speciale relatie gehad met Congo. Iedereen kijkt dan ook uit naar de komst van de koning. Er zullen wel stemmen zijn, voornamelijk uit de oppositie, die gaan zeggen dat het bezoek een legitimatie is voor een ondemocratische regering. Maar niet iedereen moet akkoord zijn met de komst, de bevolking blijft het belangrijkst. Zij kijken vooral uit naar de toespraak van de koning en de eventuele beloftes die hij zal maken. Tijdens de toespraken van zijn broer, koning Boudewijn, waren er altijd keerpunten te horen. De bevolking hoopt dat dat ook het geval zal zijn tijdens de toespraak van koning Albert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.