"Bezuiniging op geboortebeperking ondermijnt oorlog tegen terrorisme"

De Verenigde Staten willen in 2008 een kwart minder uitgeven aan internationale projecten voor gezinsplanning en geboortebeperking. Volgens hulporganisaties is dat niet erg verstandig, omdat arme landen met een hoog geboortecijfer en een jonge bevolking een ideaal rekruteringsgebied zijn voor terroristische organisaties.
“Niet elke jongere in een ontwikkelingsland staat te springen om een gordel met explosieven aan te trekken om een zelfmoordaanslag uit te voeren”, zegt Lawrence Smith Jr., voorzitter van het Population Institute, een organisatie die zich inzet voor geboortebeperking. “Maar meer jongeren dan we denken zijn bereid charismatische politieke en religieuze leiders te volgen die hen op een pad van oorlog en geweld kunnen voeren.”
Volgens Smith hebben veiligheidsexperts, waaronder die van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, er bij herhaling voor gewaarschuwd dat “landen met een laag niveau van ontwikkeling, een hoge bevolkingsgroei en een jonge bevolking rijp zijn voor rekrutering door terroristische organisaties”.
De regering van president Bush wil volgens Smith het budget voor internationale programma’s voor geboortebeperking en familieplanning in 2008 met 116 miljoen dollar (87 miljoen euro) terugschroeven tot 325 miljoen dollar (243 miljoen euro). Dat is meer dan een kwart minder dan wat in de voorbije jaren telkens aan dergelijke programma’s werd uitgegeven.

Gezinsplanning


Nochtans hebben 137 miljoen vrouwen geen toegang tot moderne anticonceptiemiddelen en gebruiken nog eens 64 miljoen vrouwen weinig betrouwbare traditionele methoden voor gezinsplanning. Smith verbaast zich er dan ook over dat president Bush, die gezinsplanning verdedigt als beste preventiemiddel tegen abortus, tegelijk de middelen terugschroeft om vrouwen zelf te laten kiezen wanneer ze zwanger willen worden.
In negen van de tien landen die de Wereldbank “uitermate onstabiel” noemt, is 40 procent van de bevolking jonger dan 15 jaar. De negen landen in kwestie zijn Angola, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Liberia, elk met 47 procent, Somalië en Afghanistan (45 procent), Sudan (44 procent), Haïti (42 procent), Zimbabwe (41 procent) en de Salomonseilanden (40 procent).
In zeven van die landen krijgen vrouwen gemiddeld vier of meer kinderen. In vier landen (Angola, Afghanistan, Liberia en Somalië) hebben vrouwen gemiddeld zeven kinderen. In alle ontwikkelingslanden maken 1,5 miljard jongeren samen 29 procent van de bevolking uit. In rijke landen vertegenwoordigen 238 miljoen jongeren slechts 20 procent van de bevolking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.