Bhutto vermoord

De 54-jarige Benazir Bhutto is vandaag (donderdag) in de Pakistaanse stad Rawalpindi, in de buurt van de hoofdstad Islamabad, doodgeschoten. De schutter blies daarna zichzelf op, waarbij nog eens tientallen doden vielen.
Bhutto voerde campagne voor haar Pakistaanse Volkspartij (PPP) in aanloop naar de verkiezingen van 8 januari. Het was de tweede aanslag op Bhutto sinds haar terugkomst in Pakistan. Op 18 oktober vielen tientallen doden toen twee bommen ontploften bij het konvooi met Bhutto.
De voormalige Pakistaanse premier Benazir Bhutto keerde in oktober terug naar Pakistan na acht jaar ballingschap. In 1999 verliet ze het land om gerechtelijke vervolging voor corruptie te ontlopen, een aanklacht die ze ontkende. Ze was in de jaren negentig twee keer eerste minister van Pakistan.

Noodtoestand


Toen de Pakistaanse president Pervez Musharraf begin november de noodtoestand afkondigde in het land, riep Bhutto op tot een massale demonstratie tegen de maatregel, waarop de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken de opsluiting van Bhutto in haar eigen huis gelaste. Een dag na de geplande mars werd het huisarrest weer opgeheven. Tijdens de noodtoestand werden duizenden leden van de PPP opgepakt en achter slot en grendel geplaatst.

Reacties: ‘schandelijke moord’


De Belgische premier Guy Verhofstadt zegt met afschuw te reageren op het nieuws van de moord op Bhutto: ‘Dit is niet enkel een aanslag op het leven van een voormalig eerste minister en huidig oppositieleider. Dit is de zoveelste aanslag op het democratisch proces in Pakistan.’ Verhofstadt zegt de ‘schandelijke moord’ te veroordelen in de sterkste bewoordingen.
De VN-veiligheidsraad veroordeelt de moordpartij op Bhutto en roept op tot kalmte en stabiliteit. Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, noemde de moord eerder vandaag een aanslag op de stabiliteit in Pakistan en het democratische proces.
Ook op Pakistaanse weblogs stromen de reacties binnen, zoals op Metroblogging Islamabad. ‘Dit is een trieste dag voor Pakistan. Bhutto was niet perfect, maar ze was ten minste voorstander van een democratisch proces’, schrijft Arzan er.

Rellen


President Musharraf roept op tot kalmte, maar ondermeer Al Jazeera meldt dat aanhangers van Bhutto stenen gooiden naar het ziekenhuis in Rawalpindi waar Bhutto nog werd opgenomen. In Peshawar en andere steden in Pakistan kwamen aanhangers bijeen om anti-Musharafslogans te scanderen. Op de plaats van de aanslag verbrandden PPP-leden posters van de regerende partij en vielen ze de politie aan.

‘Verkiezingen boycotten’


Oppositieleider Nawaz Sharif van de Moslimliga heeft naar aanleiding van de moord op Bhutto aangekondigd de parlementsverkiezingen van 8 januari te zullen boycotten. President Musharraf zetten Sharif in 1999 af na een staatsgreep.
Sharif leefde in ballingschap in Saudi-Arabië tot het belangrijkste hof in Pakistan op 23 augustus oordeelde dat de voormalige premier mocht terugkeren uit ballingschap. Bij zijn aankomt in Pakistan, op 10 september, werd Sharif echter meteen weer aangehouden en naar Saudi-Arabië teruggevoerd.

“Pakistan zit gevangen in een ondemocratische staat”
IPS-correspondent Zofeen Ebrahim sprak halfweg november met de Pakistaanse academicus Adil Najam.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.