Bijna achthonderd Nigerianen sterven aan cholera

De Nigeriaanse regering zet alle zeilen bij om een cholera-epidemie in te dijken. Die heeft de laatste twee maanden aan bijna achthonderd mensen het leven gekost. Ongeveer 13.000 mensen zijn besmet, zegt het ministerie van Volksgezondheid. De slecht uitgeruste ziekenhuizen liggen overvol.
De epidemie, de ergste in bijna twintig jaar, heeft ook de buurlanden bereikt. In Kameroen stierven bijna vierhonderd mensen, in Tsjaad meer dan veertig. Er zijn ook gevallen gesignaleerd in Niger.
Henry Akpan van het Nigeriaanse ministerie van Volksgezondheid zegt dat de situatie “onder controle” is. “Er zijn geen nieuwe sterfgevallen meer.” Volgens Akpan komen er nog wel nog patiënten bij maar kan men verdere besmetting vermijden. “We hebben heel wat centra waar de mensen behandeld worden.”

Plastic emmers


In een materniteit en ziekenhuis in het district Ganjuwa, in de noordelijke deelstraat Bauchi, liggen kleine kinderen aan het infuus. De artsen proberen hen te redden door hen intraveneus te rehydrateren.
Aangezien alle bedden bezet zijn, worden sommige patiënten in opslagruimtes en gangen gelegd. Velen liggen op eenvoudige schuimmatrassen met daaronder plastic emmers waarin de uitwerpselen worden opgevangen.
Elders in Bauchi gooiden gezondheidswerkers die mondmaskers droegen, chloortabletten in waterputten en sproeiden ze een antibacteriële oplossing in de smalle, vuile straten in Ganjuwa. Volgens Musa Dambam Mohammed van de regionale gezondheidsdienst is elke waterput in de regio met chloor behandeld en kreeg de bevolking informatie over hoe ze besmetting kan vermijden.

Geen schoon water


Chloor raakt na verloop van tijd uitgewerkt. Daardoor kunnen de bronnen opnieuw gevaarlijk worden.
Cholera is een zeer besmettelijke infectie die diarree veroorzaakt en tot ernstige uitdroging kan leiden en zo de dood kan veroorzaken. De ziekte valt makkelijk te voorkomen met schoon water en sanitair. Maar bijna de helft van de 150 miljoen Nigerianen heeft daar geen toegang toe, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Bij de vorige grote cholera-epidemie in Nigeria, in 1991, kwamen met 7654 mensen om, volgens cijfers van de WHO.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.