Binnenkort weer Congolese koffie op tafel

Binnen enkele jaren kunnen koffieliefhebbers misschien ook weer Congolese variëteiten vinden in de rekken. In verschillende provincies worden nieuwe plantages aangelegd die de weggekwijnde Congolese productie weer moeten opvijzelen.

In 1989 exporteerde de Democratische Republiek Congo nog 119.320 ton koffie, maar de opeenvolgende burgeroorlogen, de verwaarlozing van de plantages en het afhaken van alle grote klanten deden die hoeveelheid slinken tot amper 897 ton in 2009 en minder dan 6000 ton in 2010. Nu heeft Congo een strategisch plan klaar dat de productie tegen 2015 weer moet opdrijven tot 120.000 ton.

De regering in Kinshasa gaat investeren in onderzoek, de verbetering van de productie, lokale verwerking en een efficiëntere vermarkting. De regering wil profiteren van de internationale prijzen die oplopen tot ruim 3000 euro voor een ton geroosterde koffie, maar hoopt ook meer Congolezen koffie te doen drinken.

Arabica en robusta

In Zuid-Kivu, in het hooggelegen oosten van het land, verzorgen boeren in tientallen kweekstations tere arabicaplantjes die binnen enkele jaren op uitgestrekte plantages vrucht moeten dragen. In juni en juli verdeelde het Nationaal Koffiebureau (ONC) in de provincie 414 kilogram uitgelezen kweekzaden. De maanden daarvoor had het ONC al 170.000 zaailingen geleverd aan honderd koffieboeren die samen 580 hectare bewerken in Zuid-Kivu.

In de provincie Orientale zetten de plaatselijke experts in op plantages met robusta, een koffiesoort die goedkoper te produceren is. In de provincie Bandundu zullen dan weer bijna 700 hectare nieuwe arabicaplantages verschijnen. Sinds juni krijgen de boeren er opleidingen in nieuwe teelttechnieken.

Volgens Thomas Kembola, de voorzitter van het Nationaal Monitoringcomité voor de Koffiesector, kost het Congolese koffieplan ongeveer 70 miljoen euro. De helft daarvan is in de Congolese begroting van 2012 ingeschreven; de rest moet komen van het ONC en van het Gemeenschappelijk Grondstoffenfonds, een internationale organisatie.

Angst voor klimaatverandering

“Onze grootste angst is de klimaatverandering”, zegt Joseph Katenga, een Congolese koffie-expert. “Ondanks de nieuwe teelmethodes die we introduceren, kan droogte de productie doen terugvallen.” Katenga vindt dat de regering nieuwe hogeopbrengstsoorten ter beschikking moet stellen in de zes Congolese provincies waar koffie geproduceerd wordt.

Niet iedereen is overtuigd door de plannen. “Als de regering de koffiesector de voorbije vijf jaar niet op de benen heeft gekregen, waarom zou dat dan nu wel lukken, in de enkele maanden die ons nog scheiden van de verkiezingen? We laten ons niet afleiden van wat de regering werkelijk gepresteerd heeft”, zegt Leonard Lumeya Dhu Malegi, een volksvertegenwoordiger uit de oppositie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.