“Binnenlandse Zaken vertelde Moussavi dat hij gewonnen had”

De Iraanse presidentskandidaat Mir Hossein Moussavi kreeg vrijdagavond van het ministerie van Binnenlandse Zaken te horen dat hij de verkiezingen gewonnen had en dat hij nog niets bekend mocht maken. Dat zegt filmregisseur Mohsen Makhmalbaf, die in Parijs woont en als buitenlandse woordvoerder voor Moussavi optreedt.
“Gisterenavond (vrijdagavond, nvdr) vertelden functionarissen van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan Moussavi en zijn team dat hij de verkiezingen gewonnen had maar dat ze het nog niet bekend mochten maken”, zegt de filmregisseur Mohsen Makhmalbaf. “Moussavi’s campagneteam begon daarom al met de voorbereiding van een publieke viering op zondag.”
Kort nadien volgde de ontnuchtering voor Moussavi. Volgens de officiële gegevens van Binnenlandse Zaken haalde president Mahmoud Ahmadinejad 62,6 procent van de stemmen en moet de hervormingsgezinde Moussavi met 33,7 procent tevreden zijn.
“De officieel aangekondigde resultaten van de tiende presidentsverkiezing zijn shockerend”, reageerde Moussavi zelf.
Meteen braken rellen uit, ondanks een oproep van Moussavi om geen geweld te gebruiken.

Onregelmatigheden


Het weekend vóór de verkiezingen hadden Moussavi en Mehdi Karroubi, een andere gematigde kandidaat, al een brief gestuurd naar ayatollah Ahmad Jannati, voorzitter van de Raad der Hoeders. Ze signaleerden daarin onder meer grote onregelmatigheden bij de officiële telling van het aantal gedrukte stembiljetten.
Volgens Moussavi en Karroubi werd slechts een klein aantal van hun vertegenwoordigers toegelaten tot de bureaus. De Iraanse wet bepaalt dat elke kandidaat in elk kiesbureau een vertegenwoordiger mag hebben.
Vierentwintig uur voor de verkiezingen legde het ministerie van Communicatie het sms-verkeer in het land plat. Veel jonge Iraniërs maakten gebruik van hun gsm om campagneboodschappen rond te sturen. Ook de vertegenwoordigers van de kandidaten in de kiesbureaus wilden hun eigen tellingen rondsturen via sms.
De overheid sloot ook websites van aanhangers van gematigde kandidaten.

Gemanipuleerd


“De manier waarop de resultaten bekend gemaakt zijn, toont dat de stemmen gemanipuleerd zijn in hun voordeel”, schreef Ataollah Mohajerani, cultuurminister onder voormalig president Khatami, op zijn blog.
“Aanhangers van hervormingsgezinde kandidaten stonden aan de grond genageld toen ze hoorden dat president Ahmadinejad ongeveer twee derde van de stemmen had gehaald”, zegt journalist Reese Erlich, auteur van The Iran Agenda: The Real Story of U.S. Policy and the Middle East Crisis. “Veel mensen vermoeden kiesmanipulatie maar details ontbreken nog.”
“Door deze verkiezingen nemen we afscheid van de democratie en de mensenrechten”, zegt mensenrechtenactivist Asieh Amini in Teheran. “Ik geloof niet dat een president sterk genoeg is om de bruisende civiele samenleving en vrouwenrechtenbeweging in Iran tegen te houden, maar ik ben zeker dat de situatie nu moeilijker wordt voor ons.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.