Biobrandstof uit tuberculosebacterie

Wetenschappers van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology zijn erin geslaagd een biobrandstof te ontwikkelen op basis van een bacterie die verwant is aan tuberculose.
Er werd al langer onderzoek gedaan naar organismen die biobrandstoffen kunnen produceren, maar professor Anthony Sinskey en zijn medewerkers richten zich op de Rhodococcus bacterie, die een groot aantal toxische stoffen kan verwerken. Ze werd eerder al gebruikt om vervuilde grond biologisch te reinigen.

Tuberculose


De varianten zijn sterk verwant aan de bacterie die tuberculose veroorzaakt, maar op zich niet gevaarlijk is. Volgens de onderzoekers is de bacterie bijzonder geschikt, omdat ze verzot is op een aantal suikers en toxische stoffen. Ze zet die om in lipiden, die op hun beurt verwerkt kunnen worden tot biobrandstof.
Het team heeft de basistechnologie ontwikkeld en twee bruikbare varianten ontwikkeld, waarvan er één zich kan voeden op basis van glycerol, een afvalproduct van de biodieselproductie. De wetenschappers willen het proces nu beter op punt stellen om de opbrengst te maximaliseren. Daarvoor zou nog twee à drie jaar aan onderzoek nodig zijn.
Eerder dit jaar ontwikkelde een ander team van het MIT een bacterie die koolstofmonoxide en CO2 kan verwerken om er een component voor brandstof en plastic uit te maken.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift