"Biobrandstoffen wapen tegen klimaatverandering én armoede”

Biobrandstoffen zijn een goed instrument tegen de opwarming van de aarde, op voorwaarde dat rijke landen hun markten openstellen voor de meest efficiënte producenten. Dan helpen ze ook de armoede te bestrijden. Dat zegt de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva. Hij verzet zich tegen de kritiek dat de massale productie van ethanol of diesel uit landbouwgewassen de voedselprijzen opdrijft en het milieu aantast.

De toekomst van biobrandstoffen ziet er rooskleurig uit. Zowel Europa, de VS als Japan willen er de komende jaren massale hoeveelheden van gaan gebruiken om hun uitstoot aan broeikasgassen terug te dringen. Maar er is ook kritiek op die keuze. De VS zetten zoveel maïs om in ethanol dat de prijzen voor die graansoort sterk zijn gaan stijgen. En voor de productie van palmolie, een belangrijk ingrediënt in veel Europese biodiesel, verdwijnen in Azië waardevolle bossen en veengebieden. Ook arme boeren die afhankelijk zijn van overlevingslandbouw, lijken niet meteen beter te worden van biobrandstoffen.

Op termijn wel, wierp de Braziliaanse president donderdag (21 februari) op tijdens een internationale bijeenkomst over milieuproblemen in Brasilia. “Biobrandstoffen bieden een historische kans om de internationale welvaartsverdeling te verbeteren” luidt zijn belangrijkste argument. In de eerste plaats kunnen ze kunnen de energiebevoorrading van arme landen veiligstellen. Van de 50 armste landen in de wereld moeten er 38 olie invoeren. Door de stijgende olieprijzen wordt dat een steeds grotere strop. Biobrandstoffen bieden een oplossing.

Daarnaast levert de productie van de grondstoffen voor ethanol en biodiesel veel nieuwe banen op waar ze het hardst nodig zijn: op het verarmde platteland van de ontwikkelingslanden.

“Maar het is een revolutie die maar zal plaatsvinden als de rijke landen hun markten openstellen en hun landbouwsubsidies terugdringen”, waarschuwt Lula. Door die afscherming produceren de VS nu bijvoorbeeld een groot deel van hun bio-ethanol zelf, terwijl Brazilië dat nochtans veel goedkoper kan.


Plaats zat



Lula verwerpt de kritiek dat de productie van biobrandstoffen ten koste gaat van land waarop voedselgewassen worden verbouwd. Brazilië heeft volgens hem 60 miljoen hectaren graslanden die niet langer gebruikt worden als weidegronden en dus perfect kunnen dienen voor de productie van suikerriet, een grondstof voor ethanol, of oliehoudende gewassen.

Ethanol dekt een derde van het brandstofverbruik in Brazilië; daarnaast exporteert het land ook al meer dan drie miljard liter per jaar. Toch wordt er voor die productie nog geen vier miljoen hectare suikerriet verbouwd.

Volgens Lula is de internationale stijging van de voedselprijzen nauwelijks te wijten aan de productie van biobrandstoffen, maar veel meer aan het toenemende verbruik in China, India en andere ontwikkelingslanden.

Lula deed deed zijn uitspraken op een tweedaagse bijeenkomst van GLOBE, een  forum van parlementsleden uit de G8-landen (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië Japan, Rusland, de UK en de VS) en vijf grote ontwikkelingslanden: Brazilië, China, India, Mexico en Zuid-Afrika. Biobrandstoffen en de bescherming van de bossen waren de belangrijkste thema’s van de vergadering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.