Biologen zoeken onbekend leven rond Zuidpool

Een team biologen gaat aan boord van de Duitse ijsbreker Polarstern op zoek naar onbekende levensvormen op de bodem van de Zuidelijk Oceaan. Omdat een deel van de ijskap rond de Zuidpool is losgeslagen, hebben de biologen toegang tot een stuk oceaanbodem dat nog niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven.
De onderneming is de eerste van veertien wetenschappelijke expedities in het kader van het Internationale Pooljaar, dat begint in maart 2007. De campagne is een onderdeel van de Census of Marine Life (COML), een soort inventarisatie van het leven in de oceanen waaraan 2000 wetenschappers uit 80 landen deelnemen.

De Polarstern is het vlaggenschip van het Alfred Wegener Instituut uit het Duitse Bremerhaven. Het schip zet koers naar de plaats waar vier jaar geleden de ijsplaat “Larsen B” zich heeft losgemaakt van het Antarctische Schierleiland. Daardoor is 3.250 vierkante kilometer oceaan vrijgekomen.

“Dit is onze eerste kans om een stuk oceaan te bestuderen dat nog niemand heeft verkend”, zegt wetenschapper Ron O’Dor van de COML. “We verwachten meer onbekende dan bekende soorten aan te treffen”. De Zuidelijke Oceaan rond Antarctica is relatief onbekend terrein maar toch heel belangrijk, omdat hij de andere wereldzeeën met elkaar verbindt.

Eerdere COML-expedities hebben duidelijk gemaakt dat er geen “woestijnen” zijn in de oceaan, zegt O’Dor. De biologen troffen leven aan in water van 2 graden onder 700 meter dik poolijs en in water van 407 graden naast scheuren in de aardkost op bodem van de Atlantische Oceaan.

De week- en schelpdieren aan de rand van die aardscheuren hebben geen last van de duisternis, de hoge druk of de zware metalen die er rondzweven. Ze zijn bestand tegen extreme temperatuurschommelingen en gebruiken de chemicaliën in het water om te overleven. Wetenschappers hebben al 30 scheuren in kaart gebracht en vonden in de omgeving 500 nieuwe diersoorten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.