Biologische groenten en fruit inderdaad gifvrij

Vruchten en groenten met een biolabel bevatten vrijwel geen sporen van bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek door de Nederlandse overheid.

  • cc Wikipedia / Pl77 Sporen van pesticiden op bioproducten zijn meestal toe te schrijven aan ongewilde besmetting tijdens transport of bewaring. cc Wikipedia / Pl77

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) testte van 2005 tot 2013 meer dan 1500 biologische producten op sporen van pesticiden en herbiciden. “Ze bevatten over het algemeen geen gewasbeschermingsmiddelen”, stelt de NVWA in het rapport. “In het bijzonder geldt dat voor groente en fruit uit Europa.” Bij niet-biologische groenten en fruit zijn op ongeveer de helft van de onderzochte producten residuen van bestrijdingsmiddelen te vinden.

Positieve trend

De afgelopen jaren voldoen de onderzochte groente- en fruitproducten steeds beter aan de verwachtingen, zegt de VWA. “De laatste 2,5 jaar bevatte bijna 99 procent van de monsters geen ontoelaatbare hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen. Voor producten van buiten de EU gold dat voor 97 procent.”

Soms worden toch residuen gevonden van gewasbeschermingsmiddelen die in biologische teelt niet toegelaten zijn. Toch bevatten biologische producten ook in die gevallen vaak lagere gehalten van gewasbeschermingsmiddelen dan regulier geteelde.

In de meeste gevallen gaat het bij dergelijke minieme sporen om een ongewilde besmetting tijdens transport of bewaring. Zo vond de NVWA chloorprofam, een veel gebruikt antispruitmiddel, op biologische aardappelen. Na onderzoek bleek dat de aardappelen waren bewaard in een ruimte die ook voor niet-biologische aardappelen was gebruikt en waar het antispruitmiddel was toegepast.

Naast groenten en fruit heeft de NVWA biologische granen en graanproducten onderzocht. Ook daarvan voldeden verreweg de meeste partijen aan de verwachtingen, maar er werden meer afwijkingen gevonden dan bij biologische groenten en fruit. In totaal zijn 129 producten onderzocht, waarvan er 13 positief testten. Die besmettingen bleken volgens het rapport voor een groot deel aan één bedrijf toegeschreven te kunnen worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.