‘Biomassa levert geweldig potentieel’

Zonder energie-input kan de productiviteit van armen op het platteland niet verbeteren en worden de Millenniumdoelen niet gehaald. Dat stelt de Economische en Monetaire Unie van West-Afrikaanse Landen (Uemoa) in een nieuw rapport.
De lidstaten van die VN-instelling zijn Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee Bissau, Mali, Niger, Senegal en Togo. In West-Afrika leeft zeven inwoners op tien op het platteland, het merendeel van hen zijn arme boeren. Het rapport Sustainable Bioenergy Development focust op het potentieel van biomassa uit de regio als belangrijke bron van energie, en dus ook van ontwikkeling. Tachtig procent van de grondstof voor energie komt uit fossiele brandstoffen (steenkool, gas en petroleum). Maar zowel in Afrika als in Azië en Latijns-Amerika zijn de armste bevolkingsgroepen vaak afhankelijk van biomassa.
In de Uemoa-landen komt 73 procent van de energieconsumptie uit biomassa, tegenover vier procent uit elektriciteit. Zelfs in landen die petroleum hebben, zijn de armen vaak ook energie-arm. De hoge olieprijzen vergroten, net als de hoge voedselprijzen, het probleem voor de armsten alleen maar. In de groeiende kloof tussen energie-arme en energierijke bevolkingsgroepen kan biomassa die ter plaatse wordt gewonnen uit diverse soorten houtgewas en reststromen uit de landbouw een geweldig potentieel opleveren.

Ecologische ramp


Bevolkingstoename en de ongecontroleerde ontbossing voor nieuwe woonruimte, het hakken van brandhout voor het koken, en onduurzame landbouwpraktijken veroorzaken vandaag in toenemende mate een ecologische ramp. ‘Een duurzaam management van al die natuur is van vitaal belang’, stelt het rapport. ‘Maar tegelijk kan zo’n aanpak ook economisch renderen.
Een duurzame winning van biomassa kan ontbossing en bodemerosie tegengaan, energie lokaal en gedecentraliseerd beschikbaar maken voor de armen, hen tegelijk een beter inkomen geven uit de landbouw en de globale opwarming afremmen.’
Het rapport stelt als voorwaarden dat tegelijk de voedselveiligheid in acht genomen wordt, dat er gezorgd wordt voor het behoud van het milieu en de ecosystemen, en dat de boeren toegang moeten hebben tot de grond om economisch profijt te kunnen halen uit deze ontwikkeling.

Download het volledige rapport gratis op www.unfoundation.org.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.