Birma is broeinest van tuberculose

Thaise grenswachters durven niet meer goed te ademen als ze te maken krijgen met migranten uit Birma. Elk jaar blijken honderden nieuwkomers tuberculose te hebben. De Thaise cijfers geven een indruk van de angstaanjagende tb-epidemie die in Birma zelf heerst.

Vorig jaar ontdekten we 700 gevallen van tuberculose. 250 vluchtelingen hadden een behandeling nodig, zegt Cynthia Maung, chef-arts van een ziekenhuis in Mae Sot. Mae Sot ligt aan de grens van Thailand met Birma; arme migranten uit het buurland moeten in het ziekenhuis van Maung een gezondheidstest ondergaan. Zelf komt Maung ook uit Birma; ze vertrok er nadat het regime de democratiseringsbeweging in 1988 de kop indrukte.

Het Thaise ministerie van Volksgezondheid is er ook niet gerust in. Het verzamelt alle resultaten van de medische tests die migranten moeten ondergaan vooraleer ze een werkvergunning krijgen. In 2003 moesten ruim 1.700 migranten uit Birma met tuberculose een behandeling krijgen. Een jaar eerder moest de Thaise overheid in de provincie Tak alleen al 885 Birmanen verplichten een tb-kuur te beginnen. In Tak hadden zich dat jaar 30.000 migranten uit het buurland aangeboden om te kunnen gaan werken op de grote landbouwbedrijven of in de textielbedrijven in de streek.

Ook in Thailand zelf raken nog altijd behoorlijk wat mensen besmet met tb; samen met de onrustwekkende cijfers bij de migranten was dat voldoende om de regering in actie te doen komen. Dit jaar beschouwen we tuberculose als één van onze prioritaire problemen, zegt Kamnuan Ungchasuk, de directeur van het Bureau voor Epidemiologie van het ministerie van Volksgezondheid. Thailand investeert nu meer in de opsporing en de behandeling van de erg besmettelijke en dodelijke ziekte.

De zorgen van Thailand verbleken bij de problemen in Birma zelf. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat in Birma elk jaar 97.000 mensen met tb besmet raken. Daarmee hoort Birma tot de 22 landen wereldwijd waar de ziekte het ergste woedt. Zorgwekkender is nog dat er in Birma uitzonderlijk veel gevallen van MDRTB voorkomen, een variant van tuberculose die resistent is tegen de gewone geneesmiddelen. In Zuidoost- en Oost-Azië telt alleen China telt meer MDRTB-besmettingen.

De opmars van tuberculose wordt onder meer in de hand gewerkt door aids. Die ziekte verzwakt de afweerkrachten. In Birma zijn volgens de VN minstens 170.000 en misschien wel 620.000 mensen besmet met HIV, het virus dat aids veroorzaakt.

De moeilijke samenwerking met het militaire regime in Rangoon maakt dat het land niet veel hulp krijgt in de strijd tegen aids en tuberculose. De Wereldgezondheidsorganisatie is wel tevreden over het tuberculoseprogramma en het centrale tb-laboratorium van de Birmaanse overheid. Het land staat volgens de WGO helemaal achter de DOTS-strategie, een behandelingsschema waarbij tb-lijders onder nauwkeurig toezicht alle nodige medicijnen te slikken krijgen. Dat maakt de kans kleiner dat er resistentie optreedt. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.