Birma creëert grootste tijgerreservaat ter wereld

De militaire dictatuur in Birma (Myanmar) heeft een reservaat van meer dan 17.500 vierkante kilometer afgebakend om de laatste honderd tijgers in het land te beschermen. Het is meteen het grootste tijgerreservaat ter wereld.
De junta had in 2004 al zo’n 6.000 vierkante kilometer beschermd in de Hukaung-vallei, een belangrijke habitat voor tijgers, die te lijden had onder stroperij. Het beschermde gebied wordt nu gevoelig uitgebreid na intensief lobbywerk door organisaties als Panthera en de Wildlife Conservation Society.
Het nieuwe reservaat is niet alleen goed nieuws voor de tijgers, maar ook voor olifanten, luipaarden, en de bijna vierhonderd vogelsoorten en zevenduizend plantensoorten in het gebied.
Het nieuws wordt niet overal met evenveel enthousiasme onthaald. Milieuverenigingen vragen zich af in hoeverre de militaire dictatuur in Birma te vertrouwen is en of het reservaat wel daadwerkelijk beschermd zal worden. Mensenrechtenorganisaties hebben het dan weer moeilijk met de samenwerking tussen de lobbygroepen en de junta, omdat die samenwerking het harde regime zou legitimeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift