“Birma heeft nog een jaar voedselhulp nodig”

Veel boeren in de Irawaddydelta in Birma zullen dit plantseizoen moeten overslaan omdat hun velden nog onbewerkbaar zijn of omdat er niet genoeg zaaizaad en meststoffen voorradig zijn. Dat betekent dat veel Birmezen nog een jaar voedselhulp nodig zullen hebben, zegt het Wereldvoedselprogramma.
De cycloon Nargis en de overstromingen die erop volgden, hebben begin mei naar schatting 2,4 miljoen Birmezen getroffen. Veel mensen zijn hun rijstvoorraden kwijtgeraakt; boeren zijn ook zaaizaad, werktuigen en trekdieren verloren. Ook de rijstvelden zelf hadden zwaar te lijden onder het stormweer.
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) schat dat in de Irawaddydelta bijna 200.000 hectaren landbouwgrond dit seizoen onbruikbaar zijn. Dat is meer dan een zevende van de totale landbouwoppervlakte in de graanschuur van Birma. Sommige velden zijn veel te zout: Nargis joeg het zeewater op sommige plaatsen 35 kilometer landinwaarts. Andere velden staan nog altijd onder water.
Veel boeren moeten dus verstek laten gaan tijdens het plantseizoen dat nu is aangebroken, zegt het Wereldvoedselprogramma (WFP). Dat wil zeggen dat ze pas begin volgend jaar kunnen planten en pas over een jaar hun volgende oogst zullen kunnen binnenhalen. Ook de landarbeiders, die werken op de velden van mensen die grond bezitten, zullen de komende maanden zwarte sneeuw zien.
Race tegen de tijd
Met hulp van de FAO zijn de Birmese autoriteiten bezig aan een race tegen de tijd om op zoveel mogelijk akkers die nog bruikbaar zijn rijst uit te planten. Dat werk moet ten laatste eind juli klaar zijn. Zes maanden later kan die oogst dan binnengehaald worden. Maar veel gebieden zijn nu nog verlaten. Boeren zijn hun huizen verloren en ook de bevoorrading van de afgelegen gebieden is problematisch.
Het Wereldvoedselprogramma denkt dat het niet voldoende noodhulp plaatselijk zal kunnen aankopen en dus rijst zal moeten invoeren. Dat is niet evident voor Birma: het land gaat er prat op zelfvoorzienend te zijn en onderwerpt alle import aan strenge regels.
De VN konden dit weekend voor het eerst helikoptervluchten uitvoeren boven de Irawaddydelta. Ze voerden hulpgoederen aan naar zwaar getroffen dorpen die afgesneden zijn van de buitenwereld. Volgens de VN hebben meer dan een miljoen van de slachtoffers van de cycloon nog altijd geen hulp gekregen. Critici verwijten de Birmese junta de hulpverlening te laat op gang te hebben gebracht en buitenlandse hulpverleners aan het lijntje te houden. Donorlanden hebben 165 miljoen euro toegezegd voor hulp aan de slachtoffers van Nargis.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.