Birma: Internationale hulp leidt tot positieve hervormingen

De cycloon Nargis bracht een stroom van buitenlandse hulp op gang in Birma. Die hulp kan leiden tot een positieve politieke hervorming in de dictatuur, schrijft de International Crisis Group (ICG) in een nieuw rapport.
Op 2 mei dit jaar raast Nargis met 190 km/u over de Birmese Irrawaddydelta en laat een spoor van dood en verderf achter: 138.000 doden, een miljoen hulpbehoevenden en meer dan een miljard dollar materiële schade. Hulp is nodig, maar de junta houdt buitenlandse steun tegen. De machthebbers zijn bang dat de hulpverleners mee willen helpen bij het omverwerpen van het miliaire bewind. De regering krijgt zowel uit binnen- als buitenland veel kritiek te verwerken. Vanaf 8 mei wordt buitenlandse hulp mondjesmaat toegelaten.

Ontwikkeling


Veel hulporganisatie hebben zich in het verleden uit Birma teruggetrokken, omdat beperkingen van de regering het werk onmogelijk maakten. In 2005 ontving het land per jaar maar 2,9 dollar hulp per inwoner. Door de nasleep van de cycloon is dat bedrag flink gestegen en zijn de relaties tussen de hulpbieders en de junta verbeterd, verklaart de ICG in Burma after Nargis: Time to normalise aid relations.
‘Hulp is een waardevol middel om een gesloten land open te stellen en het bestuur te verbeteren’, vertelt Virgoe, ICG’s projectdirecteur Zuidoost-Azië. ‘En dat kan worden gebruikt om vertrouwen op te bouwen en de basis voor een efficiënte hulpstructuur te leggen.’

De positieve ontwikkelingen tonen dat het opbouwen van die hulpstructuur goed mogelijk is in landen met militaire regimes. De Birmese machthebbers zijn bereid de situatie te verbeteren: de communicatie tussen de overheid en de internationale organisaties verbeterde, visa en reisvergunningen zijn gemakkelijker en sneller te verkrijgen en de eisen voor het starten van nieuwe hulpprojecten zijn verlicht. In juli verklaarde John Holmes, Emergency Relief Coordinator van de VN zelfs: ‘Het leek onmogelijk in Birma, maar dit is nu een normale internationale hulpactie.’

Meer hulp


Hoewel politieke hervormingen hoog op de internationale agenda moeten blijven staan, is het volgens het rapport fout om politieke verandering van Birma te eisen in ruil voor hulp. De militaire heersers hebben namelijk kenbaar gemaakt dat zij internationale hulp zullen weigeren als hun positie in het gedrang dreigt te komen.
‘De hulp moet vanuit de internationale gemeenschap gezien worden als middel om een gesloten land open te stellen en daarmee het bestuur te verbeteren en de bevolking haar eigen leven te laten leiden. Dat betekent voor hen veel meer dan alleen hulp’, schrijft de onderzoeksgroep.
Na de noodhulp die na de cycloon op gang kwam, moeten hulporganisaties zich steeds meer gaan richten op thema’s als onderwijs en gezondheidszorg, het verbeteren van economisch beleid en bestuur en het bevorderen van de gelijkheid. Deze verschuiving zal niet gemakkelijk zijn. De junta moet worden overtuigd dat de internationale ontwikkelingsinspanningen zijn positie niet zal bedreigen. Alleen steun zal geen democratie brengen. Maar volgens het rapport is hulp van belang voor interactie tussen de Birmese overheid, de maatschappij en de internationale gemeenschap.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.