Birma wil "enkele" politieke gevangenen vrijlaten

Birma (Myanmar) is bereid “enkele” politieke gevangenen vrij te laten en ze de mogelijkheid te geven om volgend jaar deel te nemen aan de verkiezingen. Dat liet de Birmaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties weten, maar hij liet in het midden of oppositieleidster Aung San Suu Kyi daarbij zou zijn.
“Op vraag van de secretaris-generaal heeft de regering stappen gedaan om amnestie te verlenen aan gevangenen uit humanitaire redenen en met de bedoeling ze toe te laten deel te nemen aan de verkiezingen in 2010”, zei de ambassadeur, Than Swe voor de VN-Veiligheidsraad.
De ambassadeur bleef wel erg vaag over het aantal gevangenen dat vrijgelaten zou worden of wanneer dat zou gebeuren. Hij zei wel dat Birma inging op de eis van de VN om gesprekken te houden met de oppositie om geloofwaardige verkiezingen toe te laten volgend jaar.

Sancties


De aankondiging lijkt een poging van Birma om verdere VN-sancties tegen het land te vermijden nu de internationale frustratie groeit over de politieke patstelling in het land. Volgens mensenrechtengroeperingen telt het land meer dan tweeduizend politieke gevangenen.
De Veiligheidsraad was maandag samengekomen om gebrieft te worden door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon over zijn tweedaagse bezoek aan het land. Tijdens zijn bezoek ontmoette Ban er tweemaal de militaire leider van Birma, generaal Than Shwe, maar hij slaagde er niet in om oppositieleidster Aung San Suu Kyi te ontmoeten. Ze is verwikkeld in een proces omdat ze haar huisarrest geschonden zou hebben.
Na zijn bezoek uitte Ban zijn ontgoocheling over het feit dat de militaire junta geen garanties gegeven had over de vrijlating van Aung San Suu Kyi, of over stappen die het zou doen om de aanbevelingen van de VN te volgen voor democratisering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.