"Birmese leger verkracht systematisch vrouwen en meisjes"

Het Birmese leger verkracht systematisch vrouwen en meisjes om opstandige minderheden te intimideren. Dat zeggen een vrouwenrechtenorganisatie in Thailand.

  • AP/Reporters Birmese vrouwen protesteren tegen de vervolging van minderheden door het Birmese leger aan de ambassade van Birma in Maleisië, oktober 2011 AP/Reporters

In het meest recente etnische conflict, tussen het Onafhankelijkheidsleger van Kachin en het Birmese leger, wordt verkrachting op grote schaal toegepast als psychologisch wapen, zegt de Verenging van Kachinvrouwen in Thailand (KWAT). De organisatie maakt melding van minstens 37 verkrachtingen door soldaten van het Birmese leger in juni en juli, toen de gevechten in de noordelijke deelstaat Kachin begonnen.

Vrouwenrechtengroepen die in de grens tussen Thailand en Birma (Myanmar) actief zijn, hebben 81 gevallen van verkrachting van vrouwen en meisjes gedocumenteerd in de acht maanden dat de gevechten tussen het Birmese leger en gewapende etnische troepen bezig zijn. Daarbij werden 36 vrouwen gedood door soldaten.

Honderden verkrachtingen

De laatste tien jaar zijn honderden verkrachtingen gedocumenteerd, zegt de Vrouwenliga van Birma (WLB), een koepelorganisatie van etnische vrouwengroepen. “Door de aard van de verkrachtingen en de verslechtering van de situatie tijdens gevechten kunnen we zeker stellen dat het leger verkrachting als wapen tegen vrouwen gebruikt”, zegt Shirley Seng, oprichter van KWAT.

Volgens Seng worden verkrachtingen niet alleen aangemoedigd maar ook bevolen door de officieren.

“Zodra er gevallen van verkrachting zijn, verzamelen we informatie bij onze partners en gaan we de slachtoffers interviewen en doen we eigen veldonderzoek”, zegt ze. “Hoe weten we dat verkrachting als wapen wordt gebruikt? Omdat de burgers die worden aangevallen dit te horen krijgen van de soldaten zelf.”

Onderzoekscommissie

De conflicten tussen het leger en etnische gewapende groepen in de deelstaten Shan en Kachin, in het oosten en noorden van Birma, hebben dit jaar al meer dan dertigduizend mensen op de vlucht gejaagd.

Toen Tomas Ojea Quintana, VN-mensenrechtenrapporteur voor Birma, in september een bezoek bracht aan het land, sprak hij zijn bezorgdheid uit over “aanhoudende mensenrechtenschendingen zoals gedwongen arbeid, landroof en verkrachting in gemeenschappen van etnische minderheden” en vroeg hij de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie. De regering richtte daarna de Myanmar National Human Rights Commission op.

Sinds de oprichting van Birma in 1948 zijn berichten over geweld tegen etnische minderheden schering en inslag. Toen gewapende groepen ontstonden bij de minderheden reageerde de regering door een zware militarisering van hun gebieden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.