Bisschoppen en regering botsen in Venezuela

De katholieke bisschoppen in Venezuela zeggen dat “de democratie op het punt staat in elkaar te klappen”. “Ze weten niet wat ze doen”, reageerde president Hugo Chávez.

“Door de aanmoediging van de politieke polarisering, de uitsluiting van ideologieën, de belediging van tegenstanders en de stopzetting van een gunstige decentralisatie, dreigt het democratische systeem van het land in elkaar te klappen”, zegt de Venezolaanse bisschoppenconferentie in een tekst die ze naar aanleiding van de Goede Week verspreid heeft.

“Het niveau waartoe een groep bisschoppen van de katholieke kerk zich verlaagd heeft, roept alleen maar medelijden op”, reageerde president Chávez vanuit Peking. “Hier passen de woorden van Jezus Christus aan het kruis: mijn God, vergeef hen, want ze weten niet wat ze doen.”

In de tien jaar dat Chávez de macht in handen heeft, is de relatie tussen kerk en staat bijna altijd gespannen geweest. Tijdens de korte staatsgreep in 2002 hebben sommige bisschoppen en ook de ondertussen overleden kardinaal Ignacio Velazco de coup zelfs gesteund. De sfeer verbeterde in 2006 toen de leiding van de bisschoppenconferentie in handen kwam van Jorge Urosa, aartsbisschop van Caracas, en Ubaldo Santana, aartsbisschop van Maracaibo. Ze legden de nadruk op dialoog.

Verbetering

Maar gaandeweg namen de confrontaties weer toe. De kerkleiding bekritiseerde openlijk de grondwetswijziging waardoor de president zich onbeperkt verkiesbaar kan stellen, zijn internationale allianties, de politisering van het leger, de processen tegen oppositieleden, en de stijl en taal van de president.

“Het recente optreden van de regering gaat regelrecht in tegen het respect voor de mensenrechten, tegen de wil van de bevolking en tegen het zoeken naar een vreedzame en harmonieuze manier van samenleven”, zei Baltazar Porras, aartsbisschop van Mérida, onlangs nog.

“Een transparante rechterlijke en electorale macht bestaat hier niet, en ook geen onafhankelijk parlement, en geen openbaar ministerie dat over de justitie waakt”, zei bisschop Ovidio Pérez, die het Plenaire Concilie voorzit.

Tien geboden

“Door de alarmerende taal” schaart de bisschoppenconferentie “zich achter de extremistische stemmen van de hardnekkige oppositie”, zegt de minister van Informatie Jesse Chacón. “Het enige moment dat het democratische systeem in elkaar dreigde te klappen de laatste tien jaar gebeurde dat met de zegen van de bisschoppen” - een allusie op de staatsgreep van 2002.

Jorge Rodríguez, burgemeester van Caracas, beschuldigde de bisschoppen ervan “de tien geboden niet te lezen: die zeggen ‘gij zult niet doden’ en zij verdedigen moordenaars, die zeggen ‘gij zult niet stelen’ en zij verdedigen dieven en corrupte personen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.