Bitcoin: Virtueel geld voor reëel gebruik

Betalen via internet is gemeengoed geworden. Paypal en internetbankieren zijn al een tijdje ingeburgerd en op Facebook kan je bijvoorbeeld cadeau’s kopen met Facebook Credits. Maar de laatste maanden was er vooral in de Verenigde Staten heel wat commotie rond de Bitcoin, een radicaal nieuwe virtuele munteenheid.

  • Adam Crowe Adam Crowe

Wat is de Bitcoin?

De Bitcoin is een digitale munteenheid, ontstaan in 2009. Het grootste verschil met traditionele munten is het ontbreken van een centraal beheer: er is geen centrale bank en alle Bitcoin-transacties worden gezamenlijk geregistreerd door de Bitcoin-gebruikers, die daarvoor een eenvoudig programma op hun computer hebben geïnstalleerd.

Wat zijn de voordelen van de Bitcoin?

Wanneer Bitcoins van eigenaar wisselen, zijn er geen transactiekosten: er blijven geen percentages plakken aan handen van tussenpersonen en banken. Transacties gebeuren ook anoniem: er zijn geen logins, accounts of bankkaarten nodig om met Bitcoins te betalen. De veiligheid van het systeem wordt gegarandeerd doordat het beheer over alle Bitcoin-gebruikers is verdeeld.

Wat kan je met Bitcoins doen?

Met Bitcoins koop je vandaag vooral IT-diensten. Vooruitstrevende software- en websiteontwikkelaars bieden zelfs kortingen aan als je met Bitcoins betaalt. Maar ook echte goederen, zoals kleding, boeken en zelfs Belgisch bier en chocolade, worden op het internet te koop aangeboden voor Bitcoins.

Op onlinebeurzen worden Bitcoins ook verhandeld tegen euro’s en dollars. Begin september waren er 7,2 miljoen Bitcoins in omloop, die tegen een wisselkoers van 6 euro per Bitcoin goed waren voor een “economie” van 43 miljoen euro. Door zijn jonge leeftijd en nog onzekere toekomst is de wisselkoers van de Bitcoin echter zeer volatiel.

Waarom krijgt de Bitcoin veel tegenwind?

Tegenstanders, zowel uit economische als uit politieke hoek, hebben kritiek op de anonimiteit van de het systeem: het is onmogelijk Bitcoin-stromen in kaart te brengen. De Bitcoin-economie lijkt zo het ideale speelveld voor witwaspraktijken, belastingontduiking en illegale handel. Regulering of een verbod van de Bitcoin is echter moeilijk: er is namelijk geen centrale autoriteit die kan aangepakt worden.

Moeten we massaal overstappen op de Bitcoin?

Voorstanders van de Bitcoin zien in de digitale munt de kiem voor een nieuwe wereldeconomie, immuun voor roekeloze bankiers en landen met torenhoge schulden. Tegenstanders zien de Bitcoin als een onveilige en onstabiele munt, met vooral voordelen voor criminelen en de early adopters, die tegen lage kosten veel Bitcoins konden bemachtigen.

Bitcoin-goeroe Gavin Andresen, over de toekomst van de munt: ‘Ik zie Bitcoin als een experiment. Zoals elk opstartend bedrijf kan het de wereld veranderen, maar het kan ook een risico zijn.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.