Blair adviseert controversiële Kagame

De Britse voormalige premier Tony Blair heeft een bezoek gebracht aan Rwanda. Het bezoek kadert in zijn nieuwe functie als vrijwillig economische adviseur voor de Rwandese president Kagame. Intussen klaagt de Spaanse justitie veertig Rwandese militairen aan voor oorlogsmisdaden tijdens de genocide in 1994.
De Britse ex-premier Tony Blair bracht vorig weekend een kort bezoek aan de Rwandese president Paul Kagame. Blair geeft sinds kort vrijwillig economisch advies aan de Rwandese president. De voormalige Britse premier is, naar eigen zeggen, erg onder de indruk van de ontwikkelingen die Rwanda sinds het einde van de burgeroorlog heeft gemaakt. Rwanda heeft de op één na snelst groeiende economie van Afrika. Blair wil meer internationale fondsen verzamelen om het land economisch te versterken.
Enige verbazing
De nauwe samenwerking en vriendschap tussen Kagame en zijn nieuwe adviseur heeft enige verbazing gewekt. Het Spaanse gerecht heeft begin februari een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen veertig Rwandese militairen van het Rwandees Patriotisch Front (FPR), Kagame’s partij. De veertig, waaronder elf generaals, worden beschuldigd van genocide, misdaden tegen de mensheid en terrorisme tijdens de genocide in 1994. De hoofdverantwoordelijken voor het bloedige conflict, dat volgens de VN zo’n achthonderdduizend slachtoffers eiste, zijn niet FPR-militairen maar Hutu-extremisten.
De Spaanse justitie had ook Kagame zelf willen ondervragen. Maar de voormalige rebellenleider en huidig sterke man geniet als zittend staatshoofd politieke immuniteit.
Racistisch en leugenachtig
Kigali heeft ontzet gereageerd op de aanhoudingsmandaten, en heeft de Verenigde Naties gevraagd om niet in te gaan op de aantijgingen. De Rwandese regering heeft het Spaans onderzoeksrapport afgeschildert als racistisch en leugenachtig.
Het is de eerste keer dat Tutsi’s worden vervolgd in het hele genocideproces. Het Rwanda-Tribunaal – het internationaal strafhof dat de VN-veiligheidsraad in 1994 heeft opgericht in Arusha (Tanzania) - heeft tot nog toe enkel Hutu’s berecht. Toch zijn er volgens de Fernando Andreu -de rechter die het Spaans onderzoek leidt- voldoende aanwijzingen dat het FPR een ingrijpende rol heeft gespeeld tijdens de genocide.
Het Spaanse gerecht heeft een betekenisvol verleden in de internationale vervolging van staatshoofden. Baltasar Garzon maakte zijn reputatie waar als toprechter nadat hij de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet liet aanhouden voor de talloze slachtoffers van zijn bewind.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.