Blanken binnenkort in de minderheid in VS

In 2042 zullen alle minderheden samen met meer zijn dan de blanken in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit onderzoek van Census Bureau, een onderdeel van het Amerikaanse Ministerie van Economische Zaken. Vier jaar geleden berekende het bureau nog dat het keerpunt er pas zou komen in 2050.
Binnen 34 jaar zullen de blanken, vandaag 66 procent van de bevolking van de VS, in de minderheid zijn. Meer mensen zullen zich dan identificeren als Hispanic, zwarte, Aziaat, Indiaan of Hawaïaan.  

Twee keer zoveel Hispanics


In verschillende staten, waaronder Californië en Texas, is het punt al bereikt waarop zogenaamde minderheden in de meerderheid zijn. Volgens Census Bureau zullen de minderheden in 2023 in heel het land in de meerderheid zijn bij de bevolking onder 18 jaar.
Vooral de groep Hispanics en Aziaten groeit snel. Tegen 2050 zullen zij ongeveer in aantal verdubbelen. De Hispanics zijn dan 30 procent van de bevolking, de Aziaten meer dan 9 procent. Naar schatting 4 procent van de inwoners van de VS zal zich tegen dan identificeren als ‘multiraciaal’.
De belangrijkste reden voor de versnelde verandering is een beduidend hoger geboortecijfer bij immigranten dan bij blanke niet-Hispanics. Een andere factor zijn de immigranten die er jaarlijks bij komen, vandaag 1,3 miljoen, tegen het midden van de eeuw meer dan 2 miljoen per jaar.
De cijfers zijn gebaseerd op de huidige historische trends van geboortes, sterftegevallen en migratie. Die kunnen in de war gestuurd worden door verschillende variabelen zoals een koerswijziging in de immigratiepolitiek of een plotse toename van vluchtelingen.

Europese immigranten


Het eerste onderzoek naar de verhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de VS dateert van 1790. Toen was 64 procent van de getelde mensen blank, ongeveer de helft van hen waren van Engelse afkomst. Tegen 1900 waren 9 op 10 Amerikanen niet-Hispanic blanken, meestal van Europese afkomst.
Het aantal Amerikanen dat hun wortels kan linken aan immigranten die rechtstreeks van Europa komen, is door de jaren heen gedaald. Het federale Office of Management and Budget definieert blanken nu als ‘de oorspronkelijke volkeren van Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten’. Hispanics komen volgens het Office van ‘Mexico, Puerto Rico, Cuba, Centraal of Zuid-Amerika of andere Spaanse culturen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift