Blauwe haren, zwarte ogen

Roma, Sinti en gitano’s worden meestal kortweg zigeuners genoemd. Een volk dat –in de vorm van hardnekkige stereotypen– al eeuwen tot ieders verbeelding spreekt: passionele dansers of musici, of beurzensnijders en kinderrovers.
Felicita Vos, zelf een Roma, schetst in haar boek Blauwe haren, zwarte ogen  portretten van verschillende succesvolle Roma en biedt hiermee een tegengewicht voor de vele vooroordelen die over zigeuners bestaan.
Wereldsterren als Joaquin Cortès, Tomatito en Ljilana Buttler-Petrovic, zakenmensen als Silvia Tóth en Amet Jasar, politici als Lívia Járóka: stuk voor stuk maken ze deel uit van de grootste etnische minderheid van Europa . Ze praten met Felicita Vos over heden, verleden en toekomst van zichzelf en hun volk.
In elk verhaal schemeren aspecten van de Roma-cultuur door, zodat de lezer een beeld krijgt van hoe die cultuur is veranderd en hoe de Roma haar proberen te verzoenen met de cultuur van het land waar ze wonen. In het verlengde daarvan komen ook problemen van uitsluiting, vervolging en armoede ter sprake.
Nog steeds leven in Europa meer dan acht miljoen Roma in armoede: de Roma-problematiek is daarmee dan ook het grootste armoedeprobleem van Europa.
Heel wat van de geïnterviewde personen zijn rolmodellen voor de jonge generatie Roma. Ze proberen de situatie van de Roma in Europa te verbeteren.
En ze zijn trots op hun Roma-achtergrond. Doorheen de verschillende interviews staat Felicita Vos ook stil bij haar eigen levensgeschiedenis. Boeiend is tenslotte ook dat in het boek heel wat namen uit de flamencowereld voorkomen en we op die manier tegelijkertijd een blik op de wereld en geschiedenis van de flamenco kunnen werpen.
Blauwe haren, zwarte ogen. De Roma-cultuur van binnenuit door Felicita Vos is uitgegeven door Meulenhoff. 255 blzn. ISBN 978 90 2908 152 8

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.