Bleu je veux

Het hindoeïsme –een erg korte verzamelnaam van een complexe verzameling goden, sekten, overtuigingen en geschiedenissen– is met een klein miljard aanhangers een stevige derde in wereldwijde hitlijst van religies. Nochtans horen en lezen we bijna niets over de leer en de praktijken van hindoes.
Dat heeft ongetwijfeld te maken met hun relatieve afwezigheid in België en hun volkomen gebrek aan bekeringsdrang –tenminste buiten India.. Het is dan ook uitzonderlijk om in onze contreien iemand te vinden die zich verder waagt dan de exotische plaatjes op de wandkalender of de kleurrijke voorgevels van de tempels in Chennai.  Paul van der Velde is zo iemand. Mijnheer Van der Velde is gedoctoreerd op een studie rond de blauwe god Krishna en doceert nu hindoeïsme en boeddhisme in Nijmegen.
In Nachtblauw probeert de auteur niet om een introductie op de omvattende wereld van het hindoeïsme te geven. De lezer wordt wel meegenomen op een reis naar de plek op aarde waar Krishna 5000 jaar geleden geleefd heeft: Brindavan. Van der Velde bezocht het dorp tweemaal –18 en 20 jaar geleden– en gebruikte zijn aantekeningen van toen om het eerste hoofdstuk te schrijven. Dat verleent dit boek een instap die voor een breed publiek toegankelijk is, al blijft de deur naar het hindoeïsme smal voor wie struikelt over de vele begrippen en gewoonten die ons vreemd zijn.
De auteur maakt het er ook niet per se makkelijker op door bijvoorbeeld een gewoon woord als chapati –het platte brood dat in India gegeten wordt– te spellen als Capati. Toch maakt de combinatie van poëtische teksten, eigen ervaringen en schitterende illustraties deze uitgave de moeite (en de prijs) waard. Voor wie de belevingswereld van hindoes beter wil leren kennen.
Nachtblauw door Paul van der Velde is uitgegeven door Damon. 288 blzn. ISBN 90-5573 785-7

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.