Blitzcarrière dankzij uitzetting Roma

De kersverse leider van de Tsjechische christendemocraten, Jiri Cunek, heeft zijn partij een nieuw elan gegeven en speelt een sleutelrol bij de vorming van een grote coalitie in Tsjechië. De tot voor kort onbekende burgemeester van het stadje Vsetin dankt zijn politieke blitzcarrière aan de uitzetting van een honderdtal Romafamilies.
Vsetin is een stadje van 28.500 inwoners 270 kilometer ten oosten van Praag. Half oktober zette Cunek een honderdtal Roma-gezinnen uit hun appartementen in het centrum van de stad omdat ze de huur niet meer betaalden. De Roma kregen onderdak in wooncontainers aan de rand van de stad en in afgelegen dorpen.

De maatregel lokte felle kritiek uit vanwege mensenrechtenorganisaties en ook binnen de rangen van de christendemocratische partij. Tot bleek dat heel wat Tsjechen het met Cunek eens waren en de burgemeester van Vsetin werd verkozen tot voorzitter van de christen-democraten, die op drie na grootste partij in Tsjechië.

Cunek wijst de aantijgingen van racisme van de hand en benadrukt dat hij wettelijk niet verplicht was een alternatief onderkomen te zoeken voor de Roma. De Tsjechische president Vaclav Klaus weigerde de aanpak van Cunek te veroordelen, om de uitzetting van mensen die de huur niet betalen geen “etnisch label” te geven. De organisatie van de 80.000 Tsjechische Roma hadden aan Klaus gevraagd de vorming van “Zigeunerreservaten” te veroordelen.

Als voorzitter van de christendemocraten speelt Cunek een belangrijke rol bij de regeringsvorming in Tsjechië. Die zit in het slop sinds verkiezingen in juni, toen de liberalen en de sociaaldemocraten ongeveer even sterk werden in het parlement. Na elkaar wederzijds stokken in de wielen te hebben gestoken, gaan de twee partijen nu op zoek naar een grote coalitie, met steun van de christendemocraten en mogelijk de groenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.