Bloedige aanslagen in Mumbai

Op verschillende drukbezochte plaatsen in de stad Mumbai, het financiële hart van India, zijn woensdag minstens 125 doden en zeker 327 gewonden gevallen bij een reeks gecoördineerde aanslagen op toeristen en zakenmensen. In het Taj Mahal Hotel brak brand uit nadat terroristen het hotel bestormden.
Terroristen, die met bootjes Mumbai bereikten en vermoedelijk aan land gingen via de Gateway of India, hebben op tien verschillende plaatsen aanslagen gepleegd in ondermeer luxehotels, ziekenhuizen en treinstations. (zie Google Maps-kaartje).
Al meer dan 100 mensen zijn volgens NDTV.com om het leven gekomen, waaronder negen buitenlanders.  Minstens 314 mensen raakten gewond. Ook negen terroristen zouden gedood zijn bij vuurgevechten met de politie.
Ondermeer Hemant Karkare, de baas van de anti-terrorisme-eenheid van de politie in Mumbai, is volgens verschillende Indiase tv-zenders gedood bij de aanslagen. In twee luxueuze hotels zijn volgens de Indiase krant The Times of India 40 Britten en andere buitenlanders gegijzeld.

Aanslagen op 10 verschillende locaties


Vijf terroristen vielen rond 9 uur ‘s avonds plaatselijke tijd Café Leopard aan waar veel buitenlanders uitgaan. Ze openden het vuur met machinegeweren. In de buurt van de Bootleggers Pub in Colaba wordt een granaat naar een benzinestation gegooid maar die mist doel.
In het Taj Mahal hotel vallen terroristen rond half tien binnen en houden ze toeristen en zakenmensen gegijzeld. Na verschillende explosies breekt om 5 uur ‘s ochtends brand uit in een oude vleugel van het gebouw. Eerder werden enkele gijzelaars bevrijd uit het hotel door het leger.
Vier terroristen vallen een treinstation aan (Victoria Terminus), twee ervan schieten in het rond, twee anderen gaan naar Metro Cinema. Bij de schietpartij in het treinstation vallen 30 gewonden. Drie kwartier later klinkt geweervuur in Metro Cinema. Bij dat vuurgevecht komt Hemant Karkare, de baas van de anti-terrorisme-eenheid van de politie in Mumbai, om het leven.
In het Oberoi hotel klinken verschillende explosies en geweervuur. In het hotel worden 40 mensen gegijzeld. Rond 22u30 wordt een taxi in Vile Parle opgeblazen, de explosie kost aan drie mensen het leven. Ook in Wadi Bunder wordt een taxi opgeblazen waarbij 15 mensen gewond raken, de taxibestuurder overlijdt.

Brand in Taj Mahal Hotel


Verschillende ooggetuigen meldden woensdagavond op de sociale netwerksite Twitter dat er brand is uitgebroken in het Taj Mahal Hotel nadat er explosies klonken. Rond 23 uur Belgische tijd arriveerde de brandweer om te blussen. Het Taj Hotel is opgetrokken in 1903. ‘Dit is hetzelfde als de WTC-torens zien instorten’, klinkt het op Twitter.
Een onbekende organisatie die zichzelf Deccan Mujahideen noemt heeft in een bericht aan verschillende media de aanslagen opgeëist. De terroristen zouden via bootjes naar Mumbai zijn gegaan om daarna de aanslagen te plegen.
Alle scholen in Mumbai blijven donderdag gesloten.

Live volgen


Op sociale netwerksites zoals Twitter zijn de ontwikkelingen rond de aanslagen in het Indiase Mumbai op de voet te volgen. Alle berichten op de sociale netwerksite Twitter die de term #mumbai bevatten, worden op een aparte pagina bijgehouden, ondermeer inwoners van de stad Mumbai posten hun ooggetuigenverslag en actuele ontwikkelingen op de site.
De Engelstalige nieuwszender Al Jazeera heeft een kaart aangemaakt op Google Maps waar je de verschillende locaties in Mumbai terugvindt waar aanslagen gepleegd zijn. Op Wikipedia staat al een uitgebreide pagina over de aanslagen in Mumbai.

Aanslagen in India


  • Eind oktober 2008 ontploften in de Indiase noordoostelijke deelstsaat Assam meer dan 15 bommen, waarbij meer dan 60 doden vielen.
  • Halfweg september 2008 vielen 18 doden in New Delhi bij een reeks bomaanslagen op drukke plaatsen.
  • In Mumbai zijn op 11 juli 2006 zeven bommen ontploft op treinen, waarbij 200 treinreizigers om het leven kwamen.
  • Op 25 augustus 2003 kwamen minstens vijftig mensen om door twee autobommen in Mumbai.
  • In 1993 verspreidde zich vanuit Mumbai een golf van religieus geweld waarbij minstens 260 mensen omkwamen. De reeks aanslagen was toen het moslimantwoord op de vernieling van de 16de-eeuwse Babri Masjid moskee in de stad Ayodhya (Uttar Pradesh). Een spiraal van wraak en wederwraak volgde en ten minste 2.000 mensen kwamen om.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift