Bloedloze besnijdenis in strijd tegen aids

Rwanda begint met de verspreiding van een apparaatje dat mannen besnijdt zonder dat daar bloed bij aan te pas komt. De Rwandese overheid verwacht dat het apparaatje, dat nog niet goedgekeurd is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), tijd en geld zal uitsparen.

Rwanda wil in het kader van de strijd tegen aids twee miljoen mannen besnijden. Momenteel is volgens de regering amper 15 procent van de mannelijke Rwandezen besneden. “De huidige inspanningen op het vlak van besnijdenis zijn een druppel op de hete plaat in vergelijking met de massa’s die we nodig hebben”, zegt Dr. Agnes Binagwaho, hoogleraar aan de Harvard Medical School en medewerkster  van het Rwandese ministerie voor Volksgezondheid. Een chirurgische besnijdenis vergt immers een steriele ruimte, verdoving en hooggeschoold personeel, stuk voor stuk schaars in Rwanda.

Volgens Binagwaho is het PrePex-systeem daardoor een ideale oplossing. Het systeem bestaat uit een elastische ring die de voorhuid vasthoudt, waardoor ze opdroogt en na een week verwijderd kan worden. De ingreep kan uitgevoerd worden in een eenvoudige, schone ruimte door personeel dat niet hoogopgeleid hoeft te zijn.

Duizenden


“De leercurve is erg eenvoudig”, zegt Jean Paul Bitega van Het Kanombe Ziekenhuis. “Onze verpleegsters passen de procedure al met succes toe. Een middel zoals dit kan grote implicaties hebben: we zouden op een universiteit in enkele dagen duizend studenten kunnen besnijden, in een doorsnee klaslokaal, met getraind personeel. Hetzelfde scenario geldt voor plattelandsdorpen.”

Bovendien herstelt de patiënt sneller. Volgens het Rwandese ministerie voor Volksgezondheid kan een man drie tot vier uur na de ingreep al weer aan het werk. Een belangrijk thema in een land waar veel inwoners afhankelijk zijn van de landbouw.

Toch zijn er ook kritische stemmen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de VN-organisatie Unaids moedigen vrijwillige mannelijke besnijdenis weliswaar aan, maar de WHO heeft nog geen enkel apparaat of systeem goedgekeurd. Bij de WHO wachten ze nog op wetenschappelijke gegevens die aantonen dat Prepex efficiënt en veilig is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.