Bloggers rebelleren tegen nieuwe censuur in Iran

Bloggers in Iran zijn niet van plan zich klakkeloos aan te passen aan de nieuwe internetwetgeving. De Iraanse regering heeft de registratie van weblogs en websites per 1 maart verplicht gemaakt, in een poging ongewenste informatieverspreiding via internet tegen te gaan.
Sommige activisten zeggen zich niets te zullen aantrekken van de nieuwe regels. “Het nieuwe beleid van verplichte registratie laat zien dat niemand ook maar iets kritisch mag zeggen over religie, overheidsbeleid, revolutie, ayatollahs en sociale problemen”, zegt Farnaz Seify, een feministische blogger in Teheran. “De Iraanse regering negeert een van de basisrechten van mensen, vrije meningsuiting. Deze nieuwe regels zie ik als een belediging van mezelf en mijn intelligentie. Ik ga mijn website niet registreren, ik heb geen toestemming nodig voor vrije expressie.”

De afgelopen jaren verbood of filterde de regering al duizenden websites en weblogs zonder nadere uitleg. Voor het eerst is er nu echter een wet die aangeeft welke content wel en niet geoorloofd is. Wie een site registreert, moet persoonlijke informatie over zichzelf te verstrekken. Bloggers of sitemanagers die dat niet doen, lopen het risico dat hun site uit de lucht gehaald wordt. Ze kunnen een boete krijgen en als de zaak voor de rechtbank komt, kan die zelfs uitmonden in een gevangenisstraf.

Vanaf 1 maart moeten bij de registratie naam, adres, telefoonnummer, beoogd publiek, het aantal verwachte bezoekers en nog meer gedetailleerde informatie doorgegegeven worden. Allerlei onderwerpen worden gecensureerd, gaande van kritiek op religieuze leiders tot seksuele uitingen.

Het ministerie van Cultuur en Islamitische Begeleiding, dat het wetsvoorstel indiende, zegt dat de maatregelen bedoeld zijn om legale websites te steunen en ‘illegale’ te verwijderen. “Deze wet is bedoeld om de internetatmosfeer schoon en veilig te houden”, zegt het ministerie in een verklaring.

Sinds 2002 hanteert de Islamitische regering een strikt filtersysteem, waardoor veel sites niet toegankelijk zijn binnen Iran. De staat controleert alle internetproviders. Na China is Iran daarmee het land met de strengste censuur.

De nieuwe wet geeft de overheid niet alleen volledige controle over alle websites in Iran. De autoriteiten kunnen ook duizenden buitenlandse sites waarop in Farsi gepubliceerd wordt bannen.

Voorafgaand aan de nieuwe wet werden al regelmatig journalisten en bloggers gearresteerd en gevangen gezet. Arash Ashoriania, een Iraanse fotoblogger en winnaar van de Reporters without Borders Best of the Blogs-competitie, zegt dat de nieuwe wet voor hem weinig zal veranderen. “Mijn blog wordt al gefilterd en ik heb niets te verliezen als ik weiger mijn site te registreren.”

Een ander bekende blogger/journalist, Hanif Mazruie, verwacht dat de wet alleen een effect op korte termijn zal hebben. “Iraniers vinden telkens nieuwe manieren om filters te omzeilen. Door deze nieuwe regels wordt de vindingrijkheid alleen maar aangewakkerd”, zegt Mazruie, die in 2004 enkele maanden in de gevangenis zat. De meeste politieke websites en regeringskritische blogs zijn al geblokkeerd, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.