Blokkade verstikt bewoners Samarra

Zeven baby’s en minstens drie andere inwoners van de noord-Iraakse stad Samarra zijn gestorven door gebrek aan brandstof voor de generatoren die couveuses en andere levensreddende medische apparatuur draaiende houden. Dat zeggen artsen ter plaatse. Iraakse en Amerikaanse troepen hebben de toegang tot de stad geblokkeerd na een bloedige zelfmoordaanslag op 5 mei.
Bij de aanslag kwamen een tiental politiemensen om het leven. Sinds 6 mei mogen er geen voertuigen meer in of uit Samarra, een stad 150 kilometer ten noorden van Bagdad die al lang een centrum van verzet is tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. Amerikaanse en Iraakse troepen omsingelden de stad en blokkeerden alle toegangswegen met stenen en zandzakken. De 300.000 inwoners hebben het sindsdien moeilijk om aan voedsel, water en medische voorraden te raken.
De inwoners en werknemers van de elektriciteitsvoorziening zeggen dat de elektriciteit is afgesneden. “Er is geen leven is de stad door de collectieve straffen”, zegt een anonieme werknemer. IPS-correspondenten Ali al-Fadhily en Dahr Jamail hebben tijdens eerdere bezoeken aan Samarra verschillende keren vastgesteld dat het Amerikaanse leger na een aanslag de water- en elektriciteitsvoorziening van de bevolking afsnijdt.
De belangrijkste brug in de stad is gesloten en ook ambulances mogen niet meer naar de zieken of gewonden, zeggen inwoners. “We worden geslacht door die Amerikanen”, zegt Majid Hamid, een leerkracht in Samarra. “Mensen sterven omdat we gebrek lijden aan alle basisvoorzieningen, en onze regering lijkt er zo gelukkig om.”
“Mijn neefje van tien maanden is gestorven aan astma omdat we hem niet naar het ziekenhuis konden brengen”, zegt Nameer Aboud (25), uit deAbbasiyawijk in Samarra. “Alle gezondheidszorg ligt plat door deze belegering van de stad, en veel mensen liggen op sterven. Als dit eender waar ter wereld was gebeurt, zou het moord heten, maar voor de wereld is Iraaks bloed goedkoop.”
“Deze collectieve bestraffing is onrechtvaardig en toont duidelijk hoe wreed de Amerikanen zijn”, zegt een lid van het stadsbestuur van Samarra. “Ze straffen onschuldige mensen op een laffe manier.”
De Iraakse humanitaire groep Dokters voor Irak eist de opheffing van de blokkade en vraagt dat plaatselijke ngo’s en artsen toegang krijgen tot de stad.
Een woordvoerder van het Amerikaanse leger geeft toe dat de veiligheidsmaatregelen het leven in Samarra erg moeilijk hebben gemaakt, maar beweerde dat plaatselijke autoriteiten ze hadden opgelegd. Amerikaanse legervoertuigen in de stad lijken echter geen hinder te hebben van de blokkade. En in het begin van de blokkade waren het wel degelijk Amerikaanse soldaten die de wegen afsloten.
De inwoners worden steeds kwader op de Amerikanen. “Het onverantwoord gedrag van de Amerikaanse troepen maakt de situatie steeds erger. Al onze inspanningen om de mensen te kalmeren zijn nu om zeep”, zegt een werknemer van een plaatselijke ngo die zich Yassin laat noemen.
“Dit is niet de eerste belegering die we ondergaan”, zegt apotheker Nahla Alwan. “Ze (de Amerikanen) zouden moeten weten dat we hen nu nog meer verachten. We zullen de toekomstige generaties leren wraak te nemen voor de onschuldige zielen die door de Amerikaanse misdadigers werden gedood.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.