Boeddhistische partij willen bekering strafbaar stellen

De Srilankaanse boeddhistische nationalistische partij JHU wil door middel van een nieuwe wet bekering tot een andere religie strafbaar stellen. Een van de speerpunten van de negen boeddhistische monniken die namens de partij in het parlement zitten, is het stoppen van de bekeringsactiviteiten door fundamentalistische christenen.


“Niemand mag een ander bekeren, pogen te bekeren of ertoe mag aanzetten zich te bekeren tot een ander geloof.” Zo luidt het wetsvoorstel van de JHU, die tot coalitie van president Chandrika Kamaratunga behoort. Wie de wet overtreedt, kan maximaal vijf jaar gevangenisstraf of een boete krijgen.

De JHU won negen zetels tijdens de verkiezingen in april en eindigde daarmee als derde partij. De Alliantie voor Vrijheid (UPFA) van Kamaratunga haalde geen meerderheid, maar werd met 45 procent van de stemmen wel tot winnaar uitgeroepen en moest een coalitieregering vormen. In een poging de monnikenpartij te paaien, kwam de regering ook met een eigen wetsvoorstel over de bekeringskwestie.

De Singalese meerderheid in Sri Lanka bestaat voornamelijk uit boeddhisten. Christenen worden in de voorstellen niet in het bijzonder genoemd, maar het is duidelijk dat het in de eerste plaats om bekeringen van boeddhistisch naar christen gaat. Het wetsvoorstel wordt door christelijke groeperingen en mensenrechtenactivisten aangevochten bij het hooggerechtshof. Zij vinden het een fundamenteel mensenrecht is om te kiezen welke religie men wil aanhangen. De zaak is nog hangende. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, dan overtreedt Sri Lanka verschillende internationale verdragen, inclusief het Internationale Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (ICCPR), dat vrijheid van denken, geweten en godsdienst garandeert.

Volgens minister voor Boeddhistische Zaken Ratnasiri Wickremanayake is de wet van toepassing op alle Srilankanen, welke godsdienst ze ook belijden. Er is geen probleem wanneer iemand vrijwillig van religie verandert. We willen alleen voorkomen dat er onethische methoden worden gebruikt, stelde hij afgelopen week in een verklaring. Wickremanayake, die bekend staat als een boeddhistische ‘hardliner’, ontkende ook dat het kabinet probeert een religieuze oorlog te ontketenen.

Hoewel het moeilijk zal worden voor de JHU om de wet door het parlement te krijgen, zorgt het debat in Sri Lanka voor heel wat maatschappelijke deining. De monniken hadden een goede agenda toen ze de politiek ingingen, zegt Sarath Fernando, een vooraanstaande burgerrechtenactivist die opkomt voor de rechten van (kleine) boeren. Ze wilden zich inzetten voor een rechtvaardige samenleving en het parlement omvormen tot een verantwoordelijk ‘instituut’. Maar in de praktijk is daar weinig van terechtgekomen. Ze zijn niet anders dan de andere parlementariërs; veel geblaat en weinig wol.

De JHU zegt zich gedwongen te voelen om het politieke toneel te betreden, vanwege het onvermogen van de politici om het morele verval in het land, veroorzaakt door de liberalisering van de economie, toenemende corruptie, seksueel geweld en gedwongen bekeringen te bestrijden. In september vorig jaar hielden 1.500 monniken in de hoofdstad Colombo een anti-bekeringsdemonstratie. Ze beschuldigden christenen ervan dat ze arme boeddhisten met financiële lokmiddelen proberen over te halen zich te bekeren tot het christendom. De christelijke leiders hebben deze beschuldigingen altijd ontkend.

De afgelopen jaren werden enkele tientallen kerken in Sri Lanka vernield of aangevallen. De JHU ontkent elke betrokkenheid. De spanning tussen beide bevolkingsgroepen liep in december vorig jaar op, toen de bekende boeddhistische monnik Gangodawila Soma, een sleutelfiguur in de anti-bekeringscampagne, tijdens een rondreis door Rusland aan een hartaanval overleed. De christenen werden onmiddellijk beschuldigd van een samenzwering die geleid zou hebben tot de dood van Soma, ondanks het feit dat drie autopsies uitwezen dat de monnik een natuurlijke dood gestorven was. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.