Boeren moeten klimaatverandering registeren

Niet alleen de wetenschappers, ook de boeren moeten de impact van de klimaatverandering registeren. Wat zij op het terrein meemaken, moet in een nationaal observatiesysteem terechtkomen, zegt de Burgerbeweging tegen de Klimaatverandering (Mocicc) in Peru.
De Mocicc, die 150 civiele organisatie groepeert, zegt dat de waarnemingen van boeren belangrijk kunnen zijn. Ze kunnen op een ruime kennis en jarenlange ervaring bogen, ook op die van vorige generaties, en zien vaak zaken als eerste, nog voor de wetenschappers ze in de gaten hebben.
De Mocicc stelt het ministerie van Leefmilieu daarom voor een “sociaal systeem van lokale klimatologische en biologische registratie” op te zetten.
Peru is een van de meest kwetsbare landen bij de klimaatwijziging. Er ging al 80.000 hectare aardappelvelden verloren en ruim een vijfde van de gletsjers is gesmolten, het equivalent van tien jaar drinkwater voor de hoofdstad Lima. Er doken plagen en ziektes op in zones waar er vroeger geen waren. In het Amazonegebied doen zich overstromingen, droogtes en hagelbuien voor.
“De regen die vroeger in september kwam, komt nu in januari van het volgende jaar”, zegt Pilco, landbouwer in de Andesregio Cusco. “De zon brandt zo hard dat zelfs de boeren sunblock-zonnecrème moeten gebruiken.”
“De regering moeten met deze getuigenissen rekening houden om voorrang te kunnen geven aan aanpassingsprojecten in de ergst getroffen zones”, zegt Mocicc-coördinator Rocío Valdeavellano.
Nu bestaat er al een Nationaal Klimaatobservatiesysteem, maar dat is wetenschappelijk van opzet. Het bestaat uit zevenhonderd meetstations. Slechts 100 tot 140 stations hebben informatie die verder dan veertig jaar in de tijd teruggaat, signaleert de Mocicc.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift